A bukott ellenzék cirkuszt csinálna a parlamentből

SZILÁGYI György; BANA Tibor
Budapest, 2019. június 17. Szilágyi György jobbikos képviselő méltatlankodik, amikor az ülést vezető elnök megszakítja a miniszterelnökhöz intézett kérdése közben az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én. Mellette frakciótársai, László György és Bana Tibor (b). MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál botrányosabb és közönségesebb viselkedésről tettek tanúbizonyságot hétfőn az Országgyűlésben a balliberális politikusok. A parlamentben nem volt ritka a nyitónapon, hogy a kormánypárti felszólalások alatt végig üvöltöttek az ellenzéki politikusok. Kövér Lászlónak Jakab Pétertől, a Jobbik frakcióvezetőjétől egyszer el is kellett vennie a szót. Nem ez az első alkalom, hogy az ellenzéki képviselők botrányt csinálnak a parlamentben. Tavaly december 12-én megpróbálták a teljes ülésnapot káoszba fullasztani, de akciójuk nem járt sikerrel.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával vette kezdetét hétfőn az Országgyűlés őszi ülésszaka. A miniszterelnök beszéde alatt a korábban LMP-s, jelenleg független Hadházy Ákos trágár feliratot tartalmazó táblát mutatott fel.

Kövér László házelnök rendre utasította Hadházyt és az ellenzéket, azt mondta, hogy a pulpituson százéves golyónyom árulkodik az ellenzéki felelőtlenségről és hazafiatlanságról, a háborús politikáról.

- mondta Kövér László, akinek többször is el kellett vennie a szót az ellenzéki képviselőktől a Ház méltóságát sértő megjegyzéseik miatt.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő minden határon túlment Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hadházy minden határon túlment

A helyéről trágár táblát felmutató Hadházy Ákos óriási felháborodást okozott.

A HírTV szerette volna megkérdezni Hadházyt is botrányos szerepléséről, de szokás szerint mellébeszélt.

Az ellenzéki pártok képviselői láthatóan szégyellték Hadházy trágár akcióját, de egyértelműen elhatárolódni nem akartak, sőt az LMP-sek még meg is védték.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, az ellenzéki képviselők cirkuszként tekintenek az Országgyűlésre.

Hadházy egyébként a trágár táblával önmagát idézte. Egy decemberi tüntetésen ugyanis azt a mondatot skandáltatta a közönséggel, amit most felmutatott. Úgy tűnik, ezt a mondatot tartja politikai pályafutása legfontosabb gondolatának, erre a legbüszkébb, ebben tudja összefoglalni programját.

Jakab Péter sem bírt magával

Az ellenzék azonban ezt követően sem állt le. Szinte minden kormánypárti felszólalás alatt üvöltöttek, sok esetben nem is lehetett pontosan érteni, hogy a Fidesz-KDNP képviselői miről beszélnek az óriási hangzavarban.

Aztán többszöri felszólítás után a házelnök kénytelen volt megvonni Jakab Pétertől a szót. Jakab Péter az azonnali kérdések órájában sem fogta vissza magát, a miniszterelnök a válaszában nem véletlenül mondta:

Rendszeressé vált az ellenzéki botránykeltés

Nem ez az első alkalom, hogy az ellenzéki képviselők teljesen megfeledkeznek magukról. Tavaly december 12-án egész napos botrányt csináltak az Országgyűlésben. Akkor az ellenzéki képviselők részben a miniszteri padsorok, részben az elnöki pulpitus előtt álltak, folyamatosan sípoltak és kerepeltek.

Akkori akciójuknál politikai értelemben a legrosszabb '68-as baloldali reflexek kerültek elő. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója azt mondta akkor, hogy

Teljesen szánalmas akciójuk ellenére a kormánytöbbség azon a napon minden fontos törvényt el tudott fogadni. Az ellenzéki képviselők a parlamentbeli bohóckodás után az MTVA székházánál folytatták a hangulatkeltést.

Az egyértelműen megrendezett, provokatív akcióval próbálták megzavarni a közszolgálati műsorkészítést. A nevetséges, már-már bohózatba illő jeleneteket bemutató ellenzéki képviselők mindenáron el akarták érni, hogy a biztonsági személyzet részéről bántalmazzák őket, bár erre egyáltalán nem került sor.

Az egész akciónak a vezetője a trágár Hadházy Ákos volt.

Ennek érdekében nevetséges, megrendezett, hazug jeleneteket mutattak be fetrengéssel, mászással, műesésekkel. Amit sikerült elérniük, hogy egy ország nevetett rajtuk, meg azt is, hogy több napon át zavarták egy közérdekű üzem működését, akadályozták a megfelelő munkavégzést.