Rengeteg baleset történik az utakon. Csak a hétvégén több autó ütközött traktorral, busszal, motorossal. Sokan meg is haltak. Hogy ez a szám ne nőjön a következő hónapokban a köd, az eső, a jeges eső, vagy mondjuk a havazás miatt, a rendőrök több szervezettel közösen baleset megelőzési kampányt indítottak.

Pénteken kora reggel egy kisteherautóval karambolozott egy kamion az 5-ös főúton, Alsónémedi külterületén. A balesetben a kisteherautó sofőrje meghalt. Másnap Nyíregyházán egy motoros akart kikerülni egy előtte álló autót, amikor elveszítette az uralmát a jármű felett, a szemközti sávba sodródott, és összeütközött egy másik kocsival. A motort vezető 24 éves férfi a helyszínen meghalt.

Még aznap Tapolca külterületén is halálos baleset történt. Ott is egy motoros karambolozott egy traktorral. A motor kigyulladt, 36 éves vezetője, pedig meghalt.

Halálos baleset történt TapolcánForrás: Police.hu


Vasárnap Tatabányán egy busszal ütközött az az autós, amelynek egyik utasa olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt. Rajta kívül még ketten sérültek meg. 

Ezek a balesetek csak a hétvégén történtek, csak a halálosakat soroltuk fel. De már ezen a héten is történt több, súlyos karambol. Ma reggel egy kamion ütközött össze egy felújítási munkát végző úthengerrel az M1-es autópálya Budapestről kivezető oldalán. Abban a balesetben egy ember sérült meg. Délelőtt pedig, a 43-as számú főúton Deszk és Klárafalva között két terményszállító kamion ütközött össze, szállítmányuk az útra szóródott.

Segítség a baleset megelőzésben

Az őszi- téli időszakban megnővekednek a balesetek száma nemcsak a csúszos utak, hanem a rosszabb látási körülmények miatt.

Sokan csak az utolsó pillanatban rakatják fel a téligumikat az autóikra, és akadnak olyanok is, akik a téli ablakmosó folyadéokot felejtik el kicserélni.

Egy 2012-ben indított kampány arra hívja fel autósok, motorosok és biciklisek figyelmét, hogy mennyire fontos a nyári közlekedésről átváltani az ősz-télire. 

A Szentendrei Rendőrkapitányság és a Continental Hungaria Kft. munkatársai ellenőrzik, és felhívják a sofőrök, és az utasok figyelmét az őszi-téli közlekedés veszélyeire.Fotó: Csudai Sándor - Origo

A „Látni és látszani 2019" idén rendhagyó módon kezdődött: egy benzinkútnál tartott sajtótájékoztatón mutatták be a kéthónapos programot. 

Több olyan úton is meg fogunk jelenni az országban, ahol ezeket a szolgáltatásokat mi a helyszínen biztosítjuk. Tehát nem kell elmenni egy szakszervizbe, nem kell elmenni optikushoz, mindezt egy egyszerűsített autó ellenőrzés, illetve egyszerűsített látásellenőrzésen áteshetnek azok a sofőrök, akik bejönnek az úthálózatokon tankolni

- mondta el Berzai Zsolt az ORFK balesetmegelőzési osztályának vezetője. 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ellenőrzik az autók állapotát, a lámpákat, a jelzőberendezéseket, és a gumiabroncsokat, a szélvédőt. 

 „Ne akkor érjen bárkit is meglepetés, amikor közúton közlekedik, és pl. az ablakot szeretné lemosni, de nincsen ablakmosó folyadék az autóban. Ezek a dolgok egy autóvezetőnek egyértelműen, magától értetődőnek kell, hogy működjön. Sajnos azonban ez nem mindig van így, ezzel közúti ellenőrzés során tapasztaljuk" - tette hozzá az alezredes. 

Azonban hangsúlyozta, hogy ez nem egy klasszikus ellenőrzés, nem céljuk az autósok megbüntetése, ha valamit nem találnak rendben.

Sokkal fontosabb az, hogy felhívják a sofőrök figyelmét: gondoskodjanak a saját biztonságukról. Hogy ez minél több emberhez eljusson.

Tapasztaljuk, hogy mennyi autó jön itt át naponta, a kollégáink is benne élnek, látják, hogy mi történik. Sok ember nem veszi észre, hogy amit vezet, az adott esetben fegyver is, még ha nem is annak akarja használni. Nem csak arról van szó, hogy vele mi történik, hanem, hogy másokkal is. Ezért is csináltuk ezt a kampányt, hiszen ha  ide a benzinkútra bejönnek, egy csomó ember nem gondolná, hogy ez itt közútnak minősül, KRESZ szabályok vannak rá és nem pedig egy versenypálya, ahova bevágódunk, aztán kimegyünk 4 másodperc múlva- mondta az Origónak az OMV marketing menedzsere, Kováts Botond. 

Kováts Botond, az OMV marketing menedzsereFotó: Csudai Sándor - Origo

A marketing menedzser arról is beszélt, hogy

a benzinkút alkalmazottai segítenek az autósoknak lemosni a szélvédőket, ellenőrizni a folyadékszinteket, vagy éppen letakarítani a lámpákat. 

Az autók ellenőrzésében a Continental Hungaria Kft. munkatársai is részt vesznek. 

„Nagyon fontos számunkra, hogy ez a vezetésbiztonság a kormánytól az aszfaltig a gumiabroncson keresztül jusson el. Nagyon aktuális most ez a program a szezonváltás miatt nagyon fontos, hogy a járművünket készítsük fel a várható időjárás változás okozott körúti esetleges kihívásokra "
- emelte ki a Continental Hungaria Kft. marketingvezetője, Musztrai Ferenc.

A boltban már a sajtótájékoztató végén megkezdték a látásellenőrzést, optikus szakemberrel.

A mai modern gépjárművek nagyon sok vezetést támogató segédrendszerrel vannak felszerelve, de úgy gondoljuk, hogy a legfontosabb vezetést támogató rendszerünk a látásunk, a szemünk. Ezért nagyon fontos, hogy aki részt vesz a közlekedésben, a látása is megfelelő legyen

- mondta el Stockinger-Bakonyi György, a Magyar Optikus Ipartestület optometrista szekció elnöke, aki azt is hozzátette, hogy ősszel és télen azért kell különösen figyelnünk a szemünkre, mert a rövidebb nappalok, hosszabb éjszakák és a ködös időszakok miatt megváltoznak a látási körülmények.

Látásvizsgálat a szentenderi OMV benzinkútnálFotó: Csudai Sándor - Origo

Az ingyenes vizsgálatok után, ha szükséges az autósoknak szemüveget vagy látáskorrekciót ajánlanak.

A Látni és látszani kampány oldalán bárki megtalálja a két hónapos akcióban részt vevő benzinkutak, szervizek egy térképen jelölve.  A két hónapon át tartó országos akcióban autósok, motorosok és biciklisek is ellenőrizhetik a járműveiket, és a látásukat december 15-ig.