Akár tankolás közben is ellenőrizhetik az autójukat, és a látásukat

őszi-téli balesetmegelőzés, Szentendre, OMV Benzinkút, 2019.10.22.
Vágólapra másolva!
Rengeteg baleset történik az utakon. Csak a hétvégén több autó ütközött traktorral, busszal, motorossal. Sokan meg is haltak. Hogy ez a szám ne nőjön a következő hónapokban a köd, az eső, a jeges eső, vagy mondjuk a havazás miatt, a rendőrök több szervezettel közösen baleset megelőzési kampányt indítottak.
Vágólapra másolva!

Pénteken kora reggel egy kisteherautóval karambolozott egy kamion az 5-ös főúton, Alsónémedi külterületén.

A balesetben a kisteherautó sofőrje meghalt.

Másnap Nyíregyházán egy motoros akart kikerülni egy előtte álló autót, amikor elveszítette az uralmát a jármű felett, a szemközti sávba sodródott, és összeütközött egy másik kocsival.

A motort vezető 24 éves férfi a helyszínen meghalt.

Még aznap Tapolca külterületén is halálos baleset történt. Ott is egy motoros karambolozott egy traktorral.

A motor kigyulladt, 36 éves vezetője, pedig meghalt.

Halálos baleset történt Tapolcán Forrás: Police.hu


Vasárnap Tatabányán egy busszal ütközött az az autós,

amelynek egyik utasa olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt.

Rajta kívül még ketten sérültek meg.

Ezek a balesetek csak a hétvégén történtek, csak a halálosakat soroltuk fel. De már ezen a héten is történt több, súlyos karambol. Ma reggel egy kamion ütközött össze egy felújítási munkát végző úthengerrel az M1-es autópálya Budapestről kivezető oldalán. Abban a balesetben egy ember sérült meg. Délelőtt pedig, a 43-as számú főúton Deszk és Klárafalva között két terményszállító kamion ütközött össze, szállítmányuk az útra szóródott.

Segítség a baleset megelőzésben

Az őszi- téli időszakban megnővekednek a balesetek száma nemcsak a csúszos utak, hanem a rosszabb látási körülmények miatt.

Sokan csak az utolsó pillanatban rakatják fel a téligumikat az autóikra, és akadnak olyanok is, akik a téli ablakmosó folyadéokot felejtik el kicserélni.

Egy 2012-ben indított kampány arra hívja fel autósok, motorosok és biciklisek figyelmét, hogy mennyire fontos a nyári közlekedésről átváltani az ősz-télire.

A Szentendrei Rendőrkapitányság és a Continental Hungaria Kft. munkatársai ellenőrzik, és felhívják a sofőrök, és az utasok figyelmét az őszi-téli közlekedés veszélyeire. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A „Látni és látszani 2019" idén rendhagyó módon kezdődött: egy benzinkútnál tartott sajtótájékoztatón mutatták be a kéthónapos programot.

- mondta el Berzai Zsolt az ORFK balesetmegelőzési osztályának vezetője.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ellenőrzik az autók állapotát, a lámpákat, a jelzőberendezéseket, és a gumiabroncsokat, a szélvédőt.

„Ne akkor érjen bárkit is meglepetés, amikor közúton közlekedik, és pl. az ablakot szeretné lemosni, de nincsen ablakmosó folyadék az autóban. Ezek a dolgok egy autóvezetőnek egyértelműen, magától értetődőnek kell, hogy működjön. Sajnos azonban ez nem mindig van így, ezzel közúti ellenőrzés során tapasztaljuk" - tette hozzá az alezredes.

Azonban hangsúlyozta, hogy ez nem egy klasszikus ellenőrzés, nem céljuk az autósok megbüntetése, ha valamit nem találnak rendben.

Sokkal fontosabb az, hogy felhívják a sofőrök figyelmét: gondoskodjanak a saját biztonságukról. Hogy ez minél több emberhez eljusson.

- mondta az Origónak az OMV marketing menedzsere, Kováts Botond.

Kováts Botond, az OMV marketing menedzsere Fotó: Csudai Sándor - Origo

A marketing menedzser arról is beszélt, hogy

a benzinkút alkalmazottai segítenek az autósoknak lemosni a szélvédőket, ellenőrizni a folyadékszinteket, vagy éppen letakarítani a lámpákat.

Az autók ellenőrzésében a Continental Hungaria Kft. munkatársai is részt vesznek.

„Nagyon fontos számunkra, hogy ez a vezetésbiztonság a kormánytól az aszfaltig a gumiabroncson keresztül jusson el. Nagyon aktuális most ez a program a szezonváltás miatt nagyon fontos, hogy a járművünket készítsük fel a várható időjárás változás okozott körúti esetleges kihívásokra "
- emelte ki a Continental Hungaria Kft. marketingvezetője, Musztrai Ferenc.

A boltban már a sajtótájékoztató végén megkezdték a látásellenőrzést, optikus szakemberrel.

- mondta el Stockinger-Bakonyi György, a Magyar Optikus Ipartestület optometrista szekció elnöke, aki azt is hozzátette, hogy ősszel és télen azért kell különösen figyelnünk a szemünkre, mert a rövidebb nappalok, hosszabb éjszakák és a ködös időszakok miatt megváltoznak a látási körülmények.

Látásvizsgálat a szentenderi OMV benzinkútnál Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ingyenes vizsgálatok után, ha szükséges az autósoknak szemüveget vagy látáskorrekciót ajánlanak.

A Látni és látszani kampány oldalán bárki megtalálja a két hónapos akcióban részt vevő benzinkutak, szervizek egy térképen jelölve. A két hónapon át tartó országos akcióban autósok, motorosok és biciklisek is ellenőrizhetik a járműveiket, és a látásukat december 15-ig.