Harminc éve van szabad megemlékezés október 23-ra

ÁDER János; KÖVÉR László
Budapest, 2018. október 23. Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (a Parlament lépcsőjén, b-j) jelenlétében katonai tiszteletadással felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, 2018. október 23-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Már kedden, vagyis ma megkezdődnek az október 23-ai ünnepségek Budapesten. Ahogyan minden évben, idén is a Műegyetemen kezdődnek a programok, de lesz fáklyás felvonulás, lesznek családi programok és fényfestés is. Október 23-án 9 órakor katonai tiszteletadással kezdődnek a megemlékezések, ingyen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban és ingyenes lesz a Terror Háza Múzeum is. Este Orbán Viktor miniszterelnök a Zeneakadémián mond beszédet.
Vágólapra másolva!

A szabadság napja szlogennel rendezik meg idén az október 23-ai rendezvényeket - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A lap ennek kapcsán felidézte, 1956. október 23-án olyan események zajlottak, amelyekkel a hétköznapi emberek, a pesti srácok példát mutattak, nemcsak a magyaroknak, hanem az egész világnak.

- mondta az államtitkár.

Az államtitkár - aki egyben az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője - kiemelte, hogy október 23. példaként szolgál,

hogy akár reménytelen helyzetben is lehet tenni a szabadságért.

Az október 23-ai nemzeti ünnep mottója:

Már kedden elkezdődnek a programok

A központi programok keretében 14 órakor

az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartanak koszorúzást. Beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök,

majd Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Józsa János, a BME rektora mond beszédet a műegyetem K épületében.

Szerdán az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Délután fél ötkor indul a hagyományos fáklyás emlékmenet a Műegyetemről a Bem térig, majd a Bem téri ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet.

Mindenkit várnak a menetbe

A menet - mint elmondta - 16.30-kor indul a Műegyetemen tartott ünnepség után. A hagyományos fáklyás emlékmenet a Műegyetem-Szent Gellért tér-Szent Gellért rakpart-Várkert rakpart-Casino-Ybl Miklós tér-Clark Ádám tér-Fő utca-Jégverem utca-Bem rakpart-Bem tér útvonalon halad végig korhű ruhákba öltözött ünneplők és Csepel teherautók kíséretében. A fél hatkor kezdődő Bem téri ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet.

Este 6 órától Csík János és az Esszencia ad koncertet, amely alatt és után fényfestés lesz látható a környező épületeken.

Szerdán ingyenesen megtekinthető a Szent Korona

Szerdán reggel 9-kor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren. Egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. A Kossuth téren családi programokkal várják az ünneplőket. Mindemellett

ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is.

Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

Az Országház mellett a Terror Háza Múzeumba is ingyenes lesz a belépés Fotó: Bielik István - Origo

Este 7 órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. A Zeneakadémián díszhangversennyel zárják az ünnepi rendezvényeket. Itt tartja beszédét az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök.

Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza parkolójában mond ünnepi beszédet. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített - írja továbbá a Magyar Nemzet.

1956 különleges helyet foglal el szívünkben

- mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn a budapesti Vigadóban tartott ünnepségen, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából állami kitüntetéseket és egyetemi, főiskolai tanári címeket adott át.

A kommunizmus bukása Magyarországon kezdődött, a Szovjetunió is beleremegett, ahogy Habsburg Ottó fogalmazott:

1956 a kommunizmus Sztálingrádja

- idézte a miniszter.

A bilincsbe vert nép felemelte szavát, nem tűrte az igazságtalanságot, kimondta, hogy elég volt! A világ csodálattal szemlélte a forradalmat, a hősök felnyitották a szemeket: az embertelen rendszer nem tart örökké - tette hozzá.

- hangoztatta Palkovics László.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Varga György

Magyarország szuverén állam, amely emelkedő pályán áll, és ez nem lehetne így 1956 nélkül. Őrizzük keresztény európai értékeinket - mondta a miniszter.

Ma is szükség van példákra, a történelem nem áll meg - tette hozzá Palkovics László, és megköszönte a díjazottaknak, kinevezetteknek az elkötelezett, alázatos, magas szakmai színvonalú munkát.