Összefogás a gyermekek internetes kiszolgáltatottsága ellen

gyerek laptop Személyes adatok nyomában, avagy az internet veszélyes oldala
Vágólapra másolva!
Közösen lép fel a gyermekek internetes kiszolgáltatottsága ellen a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. A rendőrfőkapitány szerint Magyarország felkészült az egyre nehezebb helyzet kezelésére. Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője fontosnak nevezte az aláírt megállapodást, de egyúttal kiemelte, hogy a felelősség alapvetően a szülőké.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló együttműködési megállapodást Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Balogh János országos rendőrfőkapitány és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke írta alá kedden Budapesten.

Az eseményen jelen volt - mások mellett - Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke.

Edvi Péter, az NGYSZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta,

a kibertér része lett a mindennapos életnek, amiben nagyon sok veszély leselkedik.

Balogh János országos rendőrfőkapitány, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke (b-j) a Belügyminisztérium, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az Országos Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodásának aláírásán a Belügyminisztériumban 2019. október 22-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Példaként azt hozta fel: nem kell sokat keresgélni az interneten, hogy pedofil tartalmakat találjanak. Azt mondta, nem érti, miért nem tesznek többet a bűnüldöző szervek a hasonló oldalak letiltására.

Kitért arra is, nagyon furcsának tartja, hogy a gyermekekről minden téren gondoskodnak, a kibertérben mégis magukra hagyják őket.

Együtt többet tudunk tenni ezek elhárításáért

- méltatta az együttműködési megállapodást az NGYSZ elnöke.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Balogh János országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy maximálisan igyekeznek lépést tartani a kor kihívásaival. Az ehhez szükséges szervezeti feltételrendszer adott, továbbá sok jogalkotási támogatást is kaptak mind országgyűlési, mind kormányzati szinten. Hangsúlyozta, hogy

a magyar rendőrségnek van a térségben a legnagyobb koncentrált, kifejezetten e célra létrehozott kiberbűnözés elleni egysége.

A Készenléti Rendőrséghez tartozó egységben több mint százan dolgoznak - közölte.

Ezen felül - nemzetközi együttműködés keretében - olyan kapcsolatrendszert sikerült kialakítaniuk, amely napi szintű kapcsolatot jelent és tényleges fellépésre ad lehetőséget a gyermekek védelmében.

A vezérőrnagy leszögezte: Magyarországnak e téren nincs oka szégyenkezni, de megjegyezte, hátra sem szabad dőlni, mert gyorsan változnak a feltételrendszerek.

Az országos rendőrfőkapitány azt mondta,

a kibertér veszélyessége egyre növekszik, de hangsúlyozta, hogy Magyarország felkészült a kiberbűnözés aktuális kihívásainak kezelésére.

Az eseményen jelen volt Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője, aki fontosnak nevezte az aláírt megállapodást, de egyúttal kiemelte, a felelősség alapvetően a szülőké.