A Framatome SAS-Siemens AG konzorcium szállítja a paksi atomerőmű blokkvezérlő berendezését

Vágólapra másolva!
A Framatome SAS-Siemens AG francia-német konzorcium szállítja a Paks II. Atomerőmű blokkvezérlő berendezését, a két cég nyílt versenyeljárásban nyerte el a megrendelést - közölte a Roszatom, az orosz fővállalkozó kedden az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Roszatom leányvállalata, a Ruszatom Automatizált Irányítási Rendszer (RASU) és a konzorcium képviselői október 22-én, Moszkvában írták alá a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkja számára készülő blokkvezérlő berendezés gyártásáról, leszállításáról és üzembe helyezéséről szóló szerződést.

A dokumentumot Andrej Butko, a RASU vezérigazgatója, Carsten Haferkamp, a Framatome SAS ügyvezető igazgatója és Jens Koenig, a Siemens AG nukleáris automatizált irányítási rendszerek üzletág értékesítési alelnöke, valamint Jens Bostelmann, a Siemens AG nukleáris automatizált irányítási rendszerek globális értékesítési igazgatója látta el kézjegyével.

Az aláírt szerződés értelmében a Framatome SAS és a Siemens AG konzorciuma készíti el a blokkvezérlő berendezést, illetve elvégzi egyebek között a berendezés információbiztonsági követelményeknek megfelelését tanúsító iratok és minősítések beszerzését is. A RASU a projekt minden szakaszára kiterjedően integrátorként felel a munkálatok műszaki irányításáért, ide értve a berendezés beüzemelését is.

Frédéric Lelievre, a Framatome automatizált irányítási rendszerek regionális értékesítési senior alelnöke a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a Framatome jól felkészült szakemberei hosszú évek óta szállítanak oroszországi atomerőművek számára automatizált irányítási rendszereket. Hozzátette, a Paks II. projekt számára készülő blokkvezérlő berendezés gyártása során támaszkodnak arra a szakértelemre, amelyet az európai VVER típusú reaktorok számára készült automatizált irányítási rendszerekkel szereztek, gyarapítva ezzel a Roszatommal közös sikeres projektek hosszú sorát.

"Minden, a Framatome-mal és a Siemens-szel együtt a blokkvezérlő berendezés kapcsán végzett közös munkánk arra irányul, hogy megfeleljünk az európai megrendelők magas elvárásainak. Nagyra értékeljük a szervezeteink közötti bizalom szintjét, és bízunk benne, hogy az együttműködés tovább bővül majd közöttünk" - idézi Andrej Butkot a közlemény.