Orosházi ellenzék: bírósággal fenyegetik egymást a választási vereség miatt

Vágólapra másolva!
Látványosan eldurvult a helyzet az orosházi ellenzéknél, miután vereséget szenvedtek az önkormányzati választáson. Az MSZP által támogatott polgármesterjelölt, Fetser János helyzetértékelő internetes bejegyzésében perrel fenyegette meg jobbikos ellenfelét, Szabó Ervint, mert szerinte csapatával hazugságokat terjesztett róla a kampányban. Egyébként mindkét politikus bejutott a helyi képviselőtestületbe. 
Vágólapra másolva!

- ezt írta ki tegnap délután Facebook-oldalára Fetser János, a helyi MSZP frakcióvezetője, miután Orosházán komoly vereséget szenvedett az ellenzék.

Mint ismert, Orosházán olyannyira döcögősen haladtak az önkormányzati választás előtti ellenzéki tárgyalások, hogy végül nem jött össze a teljes összefogás október 13-ára. Sokáig úgy tűnt, a jobbikos Szabó Ervin lesz a befutó, de aztán a szocialista Fetser is bejelentkezett a polgármesteri székért. Miután borult az együttműködés, a felek komoly üzengetésbe kezdtek. A vita egészen odáig fajult, hogy miután mindketten összegyűjtötték a szükséges számú ajánlást, Fetser felvetette, mi lenne, ha előválasztással döntenének a kérdésben. Szabó nem reagált érdemben a felvetésre, ami miatt a szocialista politikus többször is támadta a kampány hátralévő részében. Így végül külön vágtak neki a helyhatósági voksolásnak, amit a kormánypárti Dávid Zoltán közel 43 százalékos eredménnyel megnyert. A képviselő-testületi helyek többségét pedig a Fidesz-KDNP politikusai vitték el.

Az MSZP által támogatott politikus hosszasan sorolta írásában, hogy a Jobbik, a Gyurcsány-párt, a Momentum, és Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott ellenfele hogyan kerülte ki a párbeszédet a tárgyalások során, miképpen próbálta magát pozícióba helyezni úgy, hogy nem tett komolyabb erőfeszítéseket annak érdekében, hogy haladjanak az ellenzék dolgai. Fetser kifogásolta, hogy több megoldási javaslatot tett le az asztalra, azonban Szabó ezeket elutasította (vagy nem reagált érdemben ezekre), hanem helyette pocskondiázta őt. Elmondása szerint

  • elsőként felvetette mind az előválasztás, mind a közösen finanszírozott közvélemény-kutatás lehetőségét,
  • később írásban felajánlotta a koordinált indulás lehetőségét, majd
  • a kampányhajrában bedobta az előválasztás ötletét.

Az MSZP-s politikus már úgy látja, komoly hibát vétett azzal, hogy csapatával nem foglalkozott megfelelőképpen az ellene irányuló "Szabó-féle gyűlöletkampánnyal." Nemcsak a jobbikos politikusnak, hanem a nyíltan mellette kampányoló Márki-Zay Péternek is odaszólt. "Péter! Fidesz-tagként te segítetted hatalomra ezt a kormányt, mi mindig ellene voltunk, még akkor is, amikor politikailag hibát követtünk el" - üzente a hódmezővásárhelyi polgármesternek.

A szép az egészben, hogy Fetser és Szabó is bejutott az orosházi képviselő-testületbe, mindketten kompenzációs listáról szereztek mandátumot.