Se Európa, se Magyarország nem maradhat meg, ha önmaga ellen fordul - mondta  Orbán Viktor  ünnepi beszédében a Zeneakadémián. A miniszterelnök hangsúlyozta, 1956-ban szabad és független Magyarországot akartunk a nemzetek Európájában.

Méltó és igazságos, hogy a Zeneakadámián hajtsunk fejet az 56-os hősök előtt - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen. A kormányfő felidézte, hogy a magyar forradalmakat általában egy opera vagy színielőadás nyitotta meg. 1956. október 22-én Cziffra György az egyik Bartók-művet játszotta el az Erkel Színházban. Cziffrának a kommunisták szétverték a kezét és egy bányában törették vele a követ, majd ezt követően újra meg kellett tanulnia zongoráznia. Az akkori esemény egy fiatal művész feltámadása volt - mondta a kormányfő.

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - tette hozzá. A kormányfő úgy fogalmazott: 1956. október 23-án a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, szabadon akart dönteni arról, miként éljen.

"És mi akkor is magyar, vagyis európai életformát akartunk magunknak. Szabad és független Magyarországot a nemzetek Európájában. És ebben nem is volt ellentmondás, mivel Európa nyugati fele akkor még valóban a szabad nemzetek közös hazája volt" - mondta. Orbán Viktor kifejtette: amikor 1956 hőseire gondolunk, először fiatalokat látunk magunk előtt, "pesti srácokat és leányokat", akik bátran emeltek szót és fegyvert a megszállók és helytartóik ellen. "Vitte őket fiatalságuk, vitte őket a hit, hogy fordíthatnak hazájuk sorsán" - fogalmazott.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Orbán Viktor: Nekünk magyaroknak csak ez az egy hazánk van

Orbán Viktor elmondta: a fiatalok érezték, "ha folytatódik a szovjet világ, akkor a magyar életből semmi sem marad", ezer év története foszlik semmivé, mindent "felemészt a vörös iszap, hitet, kultúrát, családot, barátokat". Mindent felforgat, ami az életnek értelmet ad, amiből otthont és hazát építhet az ember - tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta: tenniük kellett valamit, fegyvert fogtak, mert úgy látták, nem lesz más kiút.

Tették ezt annak az embernek az elszántságával, akit kiszorítottak a szakadék szélére, és tudja, már nincs hova hátrálnia, csak egyetlen út maradt: "harcolni a talpalatnyi földért, ami még az övé" - közölte.
Kijelentette: "nekünk, magyaroknak csak ez az egy hazánk van", nincs máshol helyünk a Nap alatt. A mi álmaink csak itt születhetnek meg, és csak itt, a Kárpát-medencében hozhatjuk létre azt a nagy közös alkotást, amit Magyarországnak és magyar kultúrának hívunk - fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: "a haza mi vagyunk mind", ez a törvény, ahogy az is törvény, hogy "haza csak addig van, amíg van, aki szeresse", aki áldozatot hozzon érte. Haza csak ott van, ahol hazafiak is vannak. "A hitványság mindig összeadódik", a kérdés az, hogy "a hazafiak hajlandóak-e összeadódni" - mondta. Úgy látja, 1956-ban "összeadódtunk", és "hát csodát is tettünk", soha nem látott magasságokbaemelkedtünk, és ma is ebből a csodából élünk. Nagy árat fizettünk érte, de "a magyar csodát nem adják olcsón" - fűzte hozzá a miniszterelnök. 

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nagyszerű és lovagias néppé váltunk

 

A kormányfő szerint a szabadságharcosok a legszebbet, a legtöbbet adták, amit egy ember a hazájáért áldozhat: adták az életüket, a szabadságukat, vállalták a száműzetést. Azt mondta: sem Európa, sem Magyarország nem maradhat meg, ha önmaga ellen fordul, és szembemegy mindazzal, ami élteti, ha saját múltja és ősei ellen fordul, ha szakít a szabadság, függetlenség és keresztény testvériség hármas fundamentumán létrejött életformával, amely Európát és benne Magyarországot a világtörténelem legsikeresebb földrészévé tette.Orbán Viktor közölte: hálával tartozunk elődeinknek, hogy "a mi magyar mivoltunk olyan szabadságharcok hosszú során át forrhatott ki", amely "nagyszerű és lovagias néppé" tett minket.

Úgy vélte, a történelem folytonos kihívás, megmérettetés, alkalmassági teszt, és a válaszokon múlik egy nép sorsa, egy nemzet jövője, egy állam fennmaradása vagy bukása. Könnyű természetes állapotnak tekinteni, hogy van egy független, szabad, nemes eszményekre épülő hazánk, de ezt a hazát nem ajándékba kaptuk - emlékeztetett Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a magyar nemzet 1956 őszén "felsőbb osztályba lépett" egy olyan történelmi teljesítménnyel, amelynek erkölcsi kisugárzása érezhető volt az egész Földön. Az ötvenhatosoknak köszönhetjük, hogy a történelem sötét óráiban, a szovjet megszállás alatt is "megőrizhettük a tartásunkat, felemelhettünk a fejünket", mert volt mire és kikre büszkének lenni - idézte fel.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök hangsúlyozta: az ötvenhatosok győztek, mert utódaikra a bátorság és a hősiesség nagyságát hagyták örökül. Megjegyezte: a mai pesti srácok és lányok is, ha kellene, ugyanolyan fényesen helyt állnának, mint elődeik. Orbán Viktor közölte: mi magyarok ezer év alatt nyertük el a tudást, hogy mindig az állandóra és a maradandóra tekintsünk, Istenre, hazára, családra. Ma sem választhatunk ennél jobb vezércsillagot - vélekedett. A miniszterelnök azzal zárta szavait: Dicsőség a hősöknek!