Deutsch Tamás: Meg kell akadályozni a Törökország felőli újabb bevándorlási hullámot

2019.10.24. 16:21

Minden körülmények között el kell kerülni azt a helyzetet, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és ott kelljen feltartóztatni őket – jelentette ki az MTI-nek adott nyilatkozatában Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője leszögezte: komoly aggodalomra ad okot mindaz, ami Szíriában történik, így Törökország egyoldalú katonai fellépése is, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a régióban Ankara stabilitási tényező. Tragikus lehet Európa számára, ha felborul a térség egyensúlya.

Törökország mostanra elérte a teljesítőképessége határait az országban tartózkodó több millió migráns és menekült ellátásában– mondta nyilatkozatában Deutsch Tamás.

A képviselő úgy vélte, Törökország szankcionálásakor tisztában kell lenni azzal, hogy ha Ankara nem tudja biztonságosan visszatelepíteni Szíriába a menekülteket és migránsokat, újabb jelentős migránshullám szabadulhat a Nyugat-Balkánon keresztül az Unióra.

"Ebben a helyzetben Magyarország lesz az első uniós tagállam, amely szembesül ezzel a migránsáradattal" – figyelmeztetett Deutsch Tamás.

Elmondta, hogy ebben a fontos kérdésben az Európai Néppárt frakciója egységes álláspontot kért, ezért a néppárti magyar delegáció tagjai együtt szavaztak a Néppárttal.

"A határozattal kapcsolatos eszmecserék és szövegezéseik során következetesen a magyar nemzeti álláspontot képviseltük. Semmilyen módosítást nem támogattunk, ami hozzájárulhatott volna egy újabb menekültkrízis kialakulásához az Unió déli határánál – jelentette ki.