Kásler Miklós: Teljesítette a traumatológusoknak tett ígéretét a kormány

KÁSLER Miklós
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.
Vágólapra másolva!
Az idén és jövőre is emelkedik a traumatológiai ellátás díjait finanszírozó állami támogatás - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós elmondta, hogy

a traumatológiai ellátás fix díjaira ebben az évben 3,4 milliárd forintot, jövőre további 10 milliárd forintot fordít a költségvetés.

Ezen túlmenően 2020-tól ezen ellátás finanszírozására 9,5 milliárdot biztosítanak.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter közölte, hogy a traumatológiai ellátás finanszírozásának módosításával együtt megtörtént az ellátási struktúra átalakítása is. Erről elmondta, az ellátás csúcsintézménye az országos traumatológiai intézet lesz, a regionális központok működését vidéken a három orvosegyetem klinikai központjai látják el, az ellátás második szintjét pedig a megyei kórházak traumatológiai osztályai jelentik.
Kásler felidézte, hogy az ellátás helyzetét ez év tavaszán kezdték felmérni, és a sokszoros egyeztetések után született meg a traumatológia finanszírozásának módosítása.

- fogalmazott Kásler Miklós.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár hozzátette, hogy az idei fixdíj-növekmény szeptember 1-jétől érvényes, tehát visszamenőleges.

Kásler Miklós beszámolt az elmúlt másfél évben tett egészségügyi intézkedésekről is, amelyek egy új egészségkultúra kialakítását szolgálják. Elmondta, hogy

átalakították a sürgősségi ellátást, megalkották az öt nemzeti programot, az alapellátáshoz kapcsolódóan meghirdették a család- és gyermekorvosi praxisközösségeknek szóló "Három generációval az egészségért" című pályázatot, amelynek nemrég írták ki a második körét ötmilliárd forinttal.

Szólt a népegészségügyi szűrésekről, amelyek az emlő- és a méhnyakszűréseket követően a vastagbélrákszűréssel lettek teljesek. Bevezették a 7. osztályos lányok humán papilloma vírus (HPV) elleni ingyenes oltását, és mint fogalmazott napirenden van a fiúk HPV-oltása is.

A sürgősségi ellátás megerősítése kapcsán szólt arról, hogy folyamatosan fejlesztik az Országos Mentőszolgálatot is, e program részeként új mentőállomásokat építettek és újítottak fel, de megújult a mentőgépkocsipark, és ezek felszereltsége is.

Tovább bővül az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér is, az egészségügyi adatfelhőhöz a jövő év januárjában kell csatlakozniuk a magán egészségügyi intézményeknek és a magánpraxisban dolgozó fogorvosoknak, és június 1-jétől adatot is kell szolgáltatniuk a felhőbe.