A jövő hétvégén várhatóan rengetegen mennek majd ki a temetőkbe, hogy megemlékezzenek szeretteikről mindenszentek és halottak napja alkalmából. Ebben az időszakban a nagyobb városokban megváltozhat a közlekedési rend, és torlódások lehetnek a temetők körül. Erre, valamint a lopásokra figyelmeztetett a rendőrség.

Ha az ünnepek alatt kimegyünk a temetőbe, a legfontosabb az, hogy vigyázzunk az értékeinkre, a bűnözők előszeretettel lopják el a felügyelet nélkül hagyott táskákat. 

Valaki kocsival megy, valaki tömegközlekedéssel, sokszor elmondjuk, hogy a legfontosabb, hogy az értékeink, amikor sokan vesznek körül minket, mindig a testünk előtt legyenek"  – mondta a Fiumei úti temetőben tartott sajtótájékoztatón Varga Balázs az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főreferense.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 Ha kocsival megyünk, akkor a parkoló autóban ne hagyjunk látható helyen értéket, tegyük be inkább a csomagtartóba.  Kiemelten fontos még, hogy amikor elindulunk, győződjünk meg arról, hogy bezártuk a lakásunkat, mert a bűnözők számítanak arra, hogy ilyenkor őrizetlenül marad az otthonunk, ami így könnyű célpont lehet.

Óberling József az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője azt tanácsolja, hogy aki teheti, ne az ünnepi hétvégén menjen ki a sírokhoz, hanem inkább hétköznap, mert szombaton és vasárnap nagy lesz a forgalom. Azok, akik nagyvárosban akarnak nagy temetőbe kimenni, azoknak számolniuk kell azzal, hogy változik a közlekedési rend.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"Nagyon sok helyen megváltoztatják ilyenkor a közlekedési rendet, éppen azért, hogy azt a nagy forgalmat kezelni lehessen. Bizonyos utcákban behajtani tilos táblákat tesznek ki, más utcákban a megállással, várakozással kapcsolatos szabályokat változtatják"  – mondta az ezredes. Jobb, ha világosban indulunk el, és még sötétedés előtt haza is érünk, mert akkor jobbak a látási viszonyok. 

A hétvégén kegyelet az elhunytak emlékére, és tisztelet a közlekedésben az élőknek. Kicsivel nagyobb követési távolság, kicsivel kisebb sebesség, hogy mindenki biztonságban hazaérjen" – tette hozzá.

A rendőrség folyamatosan járőrözni fog a temetőkben, ebben is segítségükre lesz a polgárőrség, valamint a forgalomirányításban is. Csonka Nándor, az Országos Polgárőr Szövetség sajtófőnöke elmondta, hogy az ünnepi időszakban több ezer polgárőr lesz szolgálatban azért, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát a temetőkben és azok környékén. Elmondása szerint az autósoknak több helyen torlódásra kell hogy számítsanak, valamint a parkolás is körülményesebb lesz a megszokottnál.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Dr. Kárpáti Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgató-helyettese elmondta, hogy a Fiumei úti sírkertben folyamatos lesz a járőrözés, valamint hogy ingyenesen lehet majd behajtani a temetőbe autóval október 27-től november 4-ig.  Reményeik szerint nyugodt körülmények között tudják leróni a kegyeletüket az ide látogatók, és részt venni a rendezvényeken, amiket majd a temetőben tartanak. 
2016. május 1-je óta a szokásos temetői lopások itt szinte elképzelhetetlenek, és reméljük, hogy ezt továbbra is tartani tudjuk"  – mondta Dr. Kárpáti Katalin.