Figyelem, jön az óraátállítás, vasárnaptól téli időszámításra váltunk

2019.10.26. 10:20

A nyári időszámításnak most vasárnap van vége, október 27-én hajnali 3 órakor vissza kell állítani az órákat 2-re. Ez egészen március utolsó vasárnapjáig így is marad. Sok embernél gondokat okozhat azonban a változás, ingadozhat a pulzusuk és a vérnyomásuk, és ingerültebbek lehetnek

A két időszámítás közül a téli az eredeti, a nyári az a rendszer, amit Európában egységesen elfogadtak. Azért találták ki ezt a módszert, mert így az emberek akkor vannak ébren, akkor dolgoznak, amikor kint világos van. Ezzel energiát spórolunk meg, mert nem kell a sötétben világítani.

Képünk illusztrációForrás: MTI/Ujvári Sándor

Az időszámítás váltása hatással van az egészségünkre is

Minden embernek megvan a maga biológiai órája, ami az ő életviteléhez alkalmazkodik. Napközben mindenkiben változnak bizonyos hormonszintek, a pulzus és a vérnyomás is. Dr. Jelinek Benjamin szerint ez úgy ideális, hogy a szervezetünk akkor van a teljesítőképessége csúcsán, amikor dolgozunk.  Amikor van egy óraátállítás, vagy más időzónába utazunk, akkor kell egy kis idő a szervezetnek, hogy a biológiai óránk tudja követni ezt a változást. 

Akik krónikus betegek, idősebbek, alvászavarosak, vagy a csecsemők, akik még anyatejet isznak, azok nehezebben tudnak alkalmazkodni ehhez. Valakinek 1-2 nap, de egy érzékenyebb szervezetnek 2 hét vagy annál több is lehet, amíg alkalmazkodik  – mondja a háziorvos.

Az ébredésnél kellemes lesz a mostani változás, mert egy órával többet alhatunk, de lefekvésnél kellemetlen lehet. Ha valaki 23 órakor szokott lefeküdni aludni, az 22-kor már jó fáradtnak érezheti magát. Erre az lehet a megoldás, hogy negyedórákkal mindig kitolja a lefekvési időt az óraátállítás előtt. 

Aki stresszesebb, annak nagyon oda kell figyelnie magára ezekben a napokban, mert őket jobban megviseli a változás. Az óraátállítás miatt érezhetjük magunkat fáradtnak, ingerlékenynek, lehet alvászavarunk, ingadozhat a pulzusunk, a vérnyomásunk és a hangulatunk is.

A kiegyensúlyozott étrend segítheti az alkalmazkodásunkat, dr. Benjamin ezért is tanácsolja azt, hogy az óraátállítás előtti este ne együnk nehéz ételeket. 

A szervezet sok mindenhez tud alkalmazkodni, csak idő kell hozzá." 

Képünk illusztrációForrás: Origo

G. Németh György a Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint az óraátállítás előtt nagy gondokat nem okoz a változás, ha csak nem az izgalom.

„Sok ember van, aki nem tud aludni, és eleve már attól fél, hogy nem fog tudni aludni". Hozzátette, hogy az átállítás valakit nem zavar, de sok embert pedig érzékenyen érint, mert kizökkenti a megszokott alvásritmusából.

Pár vonat indulása is változik

Az óraátállítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, de a menetrendet emiatt nem kellett módosítani – írja honlapján a MÁV

A belföldi járatoknál a Nyugati pályaudvarról 0:52-kor és 1:52-kor Szobra, valamint a 0:43-kor és 1:43-kor Szolnokra induló vonatok a nyári időszámítás szerint közlekednek a teljes útvonalon. 

Már a teli időszámítás szerint induló vonatok:

  • - a Nyugati pályaudvarról Szolnokra 2:45-kor, Szobra 2:52-kor,
  • - Hatvanból Aszódra 2:55-kor,
  • - Debrecenből Nagykerekire 2:20-kor,
  • - Debrecenből a Nyugatiba 2:32-kor,
  • - Lajosmizséről a Nyugatiba 2:45-kor,
  • - a Keleti pályaudvarra pedig Szolnokról 2:58-kor és Kelebiáról 2:09-kor.
Képünk illusztrációForrás: MTI/Bugány János

A nemzetközi vonatok közül a Bukarestből Budapesten át Bécsig közlekedő, 346-os Dacia nemzetközi gyorsvonat a lőkösházi határállomásról már a téli időszámítás szerinti 2 órakor indul el. Az ellenkező irányba, a 347-es Dacia gyorsvonat 23:10-kor indul a Keleti pályaudvarról Bukarestbe. Lőkösházáig nyári időszámítás szerint megy, majd onnan a téli időszámítás szerint, 2:39-kor indul tovább. 
A Corona, az Ister, a Kálmán Imre, a Wiener-Walzer, a Metropol mindkét járatát, valamint a Hortobágy EuroCity Bécs–Budapest–Kijev vonat utasait külföldön fogja érni az óraátállítás.