Benkő Tibor: Magyarország a közép-európai térség biztonságát elsőként szavatoló ország lehet

WALLACE, Ben; BENKŐ Tibor; STOLTENBERG, Jens; ERJAVEC, Karl; ESPER, Mark
Brüsszel, 2019. október 24. Benkő Tibor honvédelmi miniszter (második sor, balról), valamint, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Mark Esper amerikai, Ben Wallace brit, Hulusi Akar török, Margarita Robles spanyol és Karl Erjavec szlovén védelmi miniszter (b-j) csoportkép készítésén vesz részt a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozásán a világszervezet brüsszeli székházában 2019. október 24-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Tájékoztató levelet küldött Magyarország a NATO főtitkárának egy magyarországi központú, Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály Parancsnokság létrehozásáról, amely megteremti annak lehetőségét, hogy a régióban Magyarország meghatározó, a térség biztonságát elsőként szavatoló ország legyen - jelentette ki a honvédelmi miniszter Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor a NATO-tagállamok kétnapos védelmi miniszteri tanácskozást követően magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte,

Benkő Tibor honvédelmi miniszter (második sor, balról), valamint, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Mark Esper amerikai, Ben Wallace brit, Hulusi Akar török, Margarita Robles spanyol és Karl Erjavec szlovén védelmi miniszter csoportkép készítésén vesz részt a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozásán a világszervezet brüsszeli székházában 2019. október 24-én. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Elmondta azt is, hogy a német védelmi miniszter kezdeményezésére tartott kétoldalú megbeszélésén

Annegret Kramp-Karrenbauer elismerően szólt a magyar honvédelmi és haderő fejlesztési programról.

Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy olyan haderő épül Magyarországon, amely a térség meghatározó eleme lehet - tájékoztatott a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy

A részt vevő országok katonainak különleges műveleti kiképzését, felkészítését szolgáló parancsnokság központja - amelyhez Ausztria is csatlakozni kíván - Szolnokon lesz.

A parancsnokság létrehozása kiváló példája annak, hogy Magyarország meghatározó szerepet vállal abban, hogy a régió stabilitása, biztonsága és a béke megőrizhető legyen

- közölte.

Benkő Tibor kijelentette, Magyarország számára különösen fontos a Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága, ezért a NATO missziói között a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar katonák számát 1000 főről 1200 főre növelte és további bővítést tervez.

- mondta.

A hibrid hadviseléssel összefüggésben kiemelte, Magyarország hangsúlyt fordít arra, hogy teljes körűen felkészült legyen a 21. század egyik jelentős kihívásával szemben. Magyarország a kibertérben jelentkező fenyegetések elhárítását végző szakemberek képzését biztosító honvédségi képzési központot hozott létre Szentendrén, valamint arról döntött, hogy csatlakozik a finnországi Helsinkiben található, uniós hibrid kiválósági központhoz - tájékoztatott.

A miniszter közölte,

Magyarország már most teljesítette, sőt meg is haladta a kívánt védelmi kiadási szinten belül a 20 százalékos fejlesztési hányadot - tette hozzá.

Benkő Tibor az Észak-Szíriában folytatott török katonai offenzívával összefüggésben arra figyelmeztetett,

a kialakult helyzet elválaszthatatlan a migráció és a terrorizmus fenyegetésétől.

Magyarország egyetért azzal a török célkitűzéssel, hogy lehetőséget biztosítson a szír migránsoknak és menekülteknek, hogy visszatérhessenek hazájukba.

A nemzetközi jog érvényesülése mellett segítséget és támogatást kell nyújtani Törökországnak, hogy kezelni tudja a fenyegetettséget - jelentette ki a védelmi miniszter.