Kilépett az MSZP-ből Botka László, Szeged polgármestere, aki korábban erőteljes bevándorláspárti nyilatkozatokkal hívta fel magára a figyelmet. A szocialisták bukott miniszterelnök-jelöltje múlt pénteken már gyakorlatilag jelezte a kilépési szándékát azzal, hogy nem ült be a szegedi MSZP-frakcióba. 

Múlt pénteken derült ki, hogy nem a saját pártja frakcióját választotta Botka László Szegeden. Ezt követően hétfőn a pártból is kilépett - írta az Index. Botka László 28 évig volt tagja az MSZP-nek, de az elmúlt években sokak szerint egyre távolabb kerül a párttól. 

Botka László otthagyta a szocikatForrás: MTI/Ujvári Sándor

Az MSZP-s Korózs Lajos az ATV-ben korábban láthatóan nem tudott mit reagálni erre, de azt kiemelte, hogy szerinte Botka László nem távolodott el az MSZP-től. Botka László 28 éve tagja az MSZP-nek, választmányi elnök is volt, két éve pedig őt választották az MSZP miniszterelnök-jelöltjének, 2017 októberében azonban váratlanul visszalépett. A sajtó akkor arról írt, hogy Botka László ellen szövetkeztek az MSZP-ben, és látványosan megromlott a kapcsolata a párttal.

Az önkormányzati választás után Botka azt mondta: kivonult az MSZP-ből és nem naprakész a párt ügyeiben. Úgy fogalmazott: őszintén szólva nem is érdekli, hogy mi zajlik a pártban.

Botka László korábban arról vált híressé, hogy a 2015-ös migránsválság csúcspontján egyértelműen arra az álláspontra helyezkedett, hogy mindez egyáltalán nem probléma a városnak.„A város lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek, nem is találkoztak velük az utcákon, hiszen a migránsoknak nem célországuk Magyarország" – nyilatkozta a szocialista városvezető még 2015. június 18-án az azóta megszűnt Népszabadságnak. Majd hozzátette, a drótkerítés fizikailag sem tartja vissza azt, aki át akar jönni a határon.

Botkát az MSZP kongresszusa 2017 elején miniszterelnök-jelöltté választotta. A politikus bukásában valószínűleg kulcsszerepet játszott, hogy az év májusában a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy ha a baloldal hatalomra kerül, azon lesz, hogy „a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen."Mivel a kerítés támogatása a magyar választók körében a felépítés óta 90 százalék körül mozog, ezért Botka ezen kijelentése még mélyebbre taszította az egyébként sem szárnyaló MSZP-t.