Állami kártérítést követel az áratlanul börtönbe zárt sashalmi panziós

Szántai Attila könnyeit törölgeti a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében, ahol perújítási eljárás keretében tárgyalja másodfokon Szántai perét, aki 2001 januárjában lelőtte a fekete sereg egyik tagját, egy másikat pedig megsebesített
Vágólapra másolva!
Az emberi jogok bíróságához fordult Szántai Attila, az a sashalmi panziós azért, mert ártatlanul ítéltek 13 év fegyházbüntetésre. A most 64 éves férfi 2001-ben a fekete sereg nevű bűnbanda két tagjára lőtt rá, mert rátámadtak az otthonában. Egyikük meghalt, a másik életveszélyesen megsérült. A panziós közel 7 évet ült börtönben, mire új ügyvédjének sikerült elintéznie, hogy újratárgyalják az ügyét. 2012-ben kimondták, hogy ártatlan, mert jogos önvédelemből használta a fegyverét. A férfinak most is rémálmai vannak és az egészsége is ráment a börtönévekre, a családja pedig széthullott.
Vágólapra másolva!

Akkor az Origo interjút készített a férfival. Ebből nemcsak a börtönévek, de a támadás részletei, és előzményei is kiderülnek. A sashalmi panziósnál 2000 decemberében rablók jártak, azonnal rendőrt hívott. Azt mondja, három rendőr ment ki jhozzá, akik arról beszéltek, hogy valószínűleg egy hónap múlva le is zárják a nyomozást, megoldatlanul. Aztán az egyikük bemutatta egy férfinak, aki havi 300 ezer forintért „meg tudja védeni ". Szántai visszautasította a védelmi pénz fizetését.

Szántai Attila a könnyeit törölgeti a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében, ahol perújítási eljárás keretében tárgyalják a perét másodfokon Forrás: MTI/Soós Lajos

De a fenyegetés tovább fajult. 2001. január 5-én éjszaka két vendég a panzióból a társukat kereste.

Szántai Attila a női vécében ébredt fel, alul teljesen meztelenül. Elindult haza, egészen a panzióig rohant, a két fekete sereg tag utolérte. Összeverekedtek. Szántainak sikerült elmenekülnie és berohannia a fegyveréért. Azt üvöltötte nekik, hogy takarodjanak el, vagy megöli őket. Közben a felesége rendőrt hívott, de azok nem érkeztek meg.

Szántai figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe, amitől a két fekete serges nem hátrált meg.

Sőt, egyikük megpróbálta elvenni tőle a fegyvert, ami elsült.

A férfi a másik támadóra is rálőtt, amikor felé rohant, de ő túlélte a lövést. A bíróság külön tárgyalta a gyilkossági és a zsarolási ügyet.

- mondta

A panziósnak összesen 29 ügyvédje volt, szerinte megvette őket a fekete sereg, ezért is ítélhették el ártatlanul.

Szántai Attila Forrás: MTI/Kovács Tamás

Aztán képbe került a mostani ügyvédje, aki ingyen vállalta az ügyet és elindította a perújítást 2007-ben.

Bár 2012-ben kimondták, hogy jogos önvédelem volt, amit tett,

a börtönben töltött évek nem múltak el nyomtalanul. A férfinak rémálmai vannak, hiszen a lelőtt férfi társaival zárták össze, akik folyamatosan kínozták Szántait. Sokszor az ájulásig verték. Gyerekei külön nevelkedtek, hogy a banda tagjai ne találják meg őket.

- ezt már a Blikknek nyilatkozta a napokban.

Ügyvédje, Jován László nemcsak elérte, hogy védencét felmentsék jogos önvédelem miatt, de az ártatlanul fegyházban töltött évekért kártérítési kérelmet is intézett neki.

Szántai azonban nem hagyja ennyiben a dolgot és most az emberi jogok strasbourgi bíróságához fordult jogorvoslatért. A legfőbb ügyésztől, Polt Pétertől 7 éve kapott egy bocsánatkérő levelet, Tőkés Lászlótól pedig egy püspöki levelet az erkölcsi kitartásáért.