Magyarország az Orbán-kormány határozott külpolitikájának köszönhetően mára elérte, hogy az egész világban viszonyítási pont a magyar kormány és a magyar miniszterelnök véleménye. A világ legnagyobb hatalmú politikusai az utóbbi években egymásnak adták a kilincset Budapesten, vagy éppen Orbán Viktor látogatta meg őket. A miniszterelnök idén a világ összes nagyhatalmának vezetőjével tárgyalt vagy tárgyal. Szerdán Vlagyimir Putyinnal, a világ egyik legfontosabb politikai vezetőjével.

Ahogy a bevezetőben írtuk, az egész világban viszonyítási pont a magyar kormány és a magyar miniszterelnök véleménye. A világ legnagyobb hatalmú politikusai az utóbbi években többször jártak Budapesten, vagy éppen Orbán Viktor látogatta meg őket. A miniszterelnök idén a világ összes nagyhatalmának vezetőjével tárgyalt vagy tárgyal, beleértve az amerikai, a kínai, az orosz, a török, a francia elnököt és a német kancellárt is.

Orbán Viktor átfogó koncepciót alkotott

A magyar miniszterelnök az illegális bevándorlás leküzdésére átfogó koncepciót alkotott, melynek nemcsak a határok védelme a része, hanem az az alapelv is, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van. Ehhez a vízióhoz uniós országok sora csatlakozott, miután terrortámadások, gyilkosságok, nemi erőszakok és bandaháborúk árasztották el Európát.

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök idén májusban találkozott a Fehér Házban. A rendkívül sikeres találkozó az uniós választási kampány hajrájában volt, ami önmagában is bizonyította, hogy a magyar miniszterelnök a migrációellenes erők vezető politikusa, aki az amerikai elnök támogatását is élvezi. Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak- mondta Donald Trump az Ovális Irodában.

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-ánForrás: Koszticsák Szilárd

Angela Merkel is kiállt Orbán Viktor politikája mellett

A magyar kormányfő idén találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését - mondta Orbán Viktor a kínai elnökkel folytatott találkozóján. Hszi Csin-ping is arról beszélt, hogy Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretén belül- kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt -, és törekedni kell a minél konkrétabb eredmények elérésére.

Jelentős magyar politikai sikert hozott Orbán Viktor és Angela Merkel soproni csúcstalálkozója is augusztus 19-én. Ezt jól mutatja, hogy a csalódott ellenzéki kommentárok is azt írták, hogy Angela Merkel kiállt Orbán Viktor politikája mellett. Még a liberális német lap, a Die Welt is Angela Merkel barátságos hangnemét emelte ki. A csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök és a német kancellár sok mindenben egyetértett. Mindketten kiemelték, hogy a migránsválságot helyben kell megoldani, a segítséget kell odavinni, ahol gondok vannak, nem a migránsokat Európába hozni. A francia elnök, Macron két nappal az önkormányzati választás előtt találkozott Orbán Viktorral Párizsban.

Magyar-orosz csúcs

Mindezen találkozók után pedig egy másik nagyhatalom, Oroszország vezetője érkezik szerdán Budapestre. Vlagyimir Putyin látogatásán várhatóan a gázszállítást érintő újabb megállapodás születhet, valamint a paksi bővítés is téma lehet.Mindezeken kívül a friss szíriai fejlemények nyomán világpolitikai téma is napirendre kerül.

Komoly vezető érkezik Budapestre

Ahogy az Orbán Viktor jelentős diplomáciai találkozói előtt lenni szokott, beindult az ellentábor, és azt sulykolja, hogy a magyar miniszterelnök ismét egy olyan politikussal mutatkozik, aki elszigetelt a világpolitikában. Erről szó sincs, 

Vlagyimir Putyin az egyik legfontosabb politikai vezető a világon, 

aki az elmúlt félévben rendszeresen találkozott a nagyhatalmak vezetőivel.

Talán a legnagyobb médiafigyelmet a júniusi Trump-Putyin találkozó kapta, amikor is másfél órán át tárgyalt egymással a két vezető politikus Oszakában a G20 országcsoport csúcstalálkozója alkalmával. Kiszivárgott információk szerint a megbeszélés jó hangulatban telt, szó volt Iránról, Szíriáról, Venezueláról és Ukrajnáról, és a felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítása mindkét ország és az egész világ érdekeit szolgálja.

Vlagyimir Putyin orosz (b) és Emmanuel Macron francia elnök kétoldalú megbeszélése előtt, amelyet a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 oszakai csúcstalálkozóján tartanak 2019. június 28-án. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev

Az oszakai csúcson az orosz elnök Trump mellett megbeszélést folytatott Theresa May, korábbi brit miniszterelnökkel, Emmanuel Macron francia elnökkel, és Angela Merkel német kancellárral is. A csúcsot követően arról cikkeztek a sajtóban, hogy a francia elnök feltűnően elkezdett barátságos lenne Oroszországgal. Macron az oszakai találkozót követően újabb találkozóra hívta Putyint. Erre augusztus 19-én került sor, és ekkorra már körvonalazódni kezdett,

hogy Franciaország és Oroszország látványosan közelített egymáshoz.

Sokak számára azonban a legemlékezetesebb Putyin-találkozóra a Vatikánban került sor. Ferenc pápa fogadta az orosz elnököt, megbeszélésük pedig zárt ajtók mögött, ötvenöt percig tartott. Megbeszélésük ajándékcserével zárult: az orosz elnök többek között a nagy művész, Andrej Mihalkov Koncsalovszkij, a cannes-i díjnyertes, Hollywoodban is rendkívül sikeres orosz rendező Michelangelóról készült filmjét adta át a pápának. (Koncsalovszkij egyébként az Oscar-díjas Nyikita Mihalkov testvére.)

"Magyarország kulcspartner"

Orbán Viktor egyébként legutóbb tavaly ősszel találkozott Moszkvában az orosz elnökkel, ahol a hivatalos találkozó után négyszemközti megbeszélést is folytattak. Vlagyimir Putyin akkor úgy fogalmazott: Magyarország az egyik kulcspartnere Oroszországnak Európában, és azt szeretné, ha erősödne az együttműködés, mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok. A magyar kormányfő Moszkvában úgy fogalmazott, "habár eltérő katonai szövetséghez tartozunk, mindketten sikereink maximalizálásában vagyunk érdekeltek" – hozzátéve: Magyarország nemzeti érdeke, hogy az Európa két oldala közötti együttműködés jó legyen, és jó legyen a magyar–orosz viszony is.

Fontos a sport is

A tavaly szeptemberi találkozót megelőzően még július közepén fogadta a magyar miniszterelnököt az orosz elnök a Kremlben, ahol a futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyaltak egymással.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (b) a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi BalázsForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

2017. augusztus végén pedig a cselgáncs-világbajnokság apropóján érkezett Budapestre a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnöki posztját is betöltő orosz elnök, és látogatott el a Sportarénába. Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral folytatott találkozója során új döntések nem születtek, hanem a korábbi megállapodások végrehajtását tekintették át a felek.

A magyar gázellátás biztosítva van

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök 2017. február elején is találkozott Budapesten. A magyar kormányfő a találkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "hosszú és sikeres tárgyalásokon vagyunk túl, amelyek középpontjában gazdasági kérdések álltak". Megemlítette, hogy teljesültek az energetikai vállalások, a magyar gázellátás 2021-ig pedig biztosítva van.

A Moszkvával szembeni embargóra utalva a miniszterelnök azt mondta: oroszellenes politika vált divattá Nyugaton, és ez az orosz mellett a magyar gazdaságnak is veszteségeket okozott.
A nem gazdasági jellegű problémák nem kezelhetők gazdasági úton, nem helyes más konfliktus átvitele a gazdaság területére – vélekedett.