Péterffy Attila, Pécs új ellenzéki polgármestere az egyik baloldali sajtóorgánumhoz eljutatott közleményében azt állította, hogy az általa átvett baranyai megyeszékhely csődhelyzetben van. Péterffy állítását nem sokkal később határozottan cáfolta Páva Zsolt, Pécs volt fideszes városvezetője. A Pécsi Újság című helyi lap az igazság kiderítése érdekében állásfoglalást kért a Magyar Államkincstártól. Az Államkincstárnak a laphoz eljuttatott közleménye alapján szó sincs róla, hogy a baranyai megyeszékhez csődhelyzetben lenne, épp ellenkezőleg, a város költségvetése 4 milliárd forint plusz forrással rendelkezik.

Ahogy arról az Origo beszámolt, kedden, Páva Zsolt - aki 14 évig volt Pécs polgármestere (először 1994 és 1998 között, majd 2009-től 2019-ig) - egyértelműen és határozottan cáfolta Péterffy Attilának, a város új ellenzéki polgármesterének azt az egyik baloldali sajtóorgánumnak eljuttatott közleményét, miszerint Pécs csődhelyzetben van az adósságai miatt.

Péterffy AttilaForrás: MTI/Mónus Márton

Az önkormányzat anyagi helyzetét illetően - az igazság kiderítése érdekében - az egyik helyi lap, a Pécsi Újság állásfoglalást kért a Magyar Államkincstártól. 

Az Államkincstár közleményében cáfolta Péterffy Attilának a meglehetősen furcsa nyilatkozatát. 

Ennek alapján szó sincs róla, hogy Pécs csődhelyzetben lenne. A valóság ezzel szemben az, hogy az önkormányzat költségvetése 4 milliárd forint plusz forrással rendelkezik. 

Íme az Államkincstárnak a Pécsi Újsághoz eljuttatott közleményének a teljes szövege:

„Péterffy Attila, Pécs város polgármestere által, a város pénzügyi helyzetével kapcsolatosan elhangzottakkal kapcsolatban, a Magyar Államkincstár részéről az alábbiakat kívánjuk rögzíteni:
A Páva Zsolt úr által jelzett összeg, Kincstárnál vezetett bankszámla egyenlegeket tartalmazott a pénztári állomány nélkül. Ez felhasználható keret, melyből megtakarítás is lehetséges.

A 23 Mrd Ft-os adósság, azaz a 18 Mrd Ft hitelállomány és a majdnem 5 Mrd Ft működési hiányként való rögzítése, nem valós. Nem lejárt, valamint nem esedékes a hitelállomány, így az nem jelent ezévi adósságot. Ezzel szemben áll az összes számla egyenleg, amely 27 Mrd Ft, amely a felhalmozási és működési forrásokat együttesen tartalmazza.

A két összeg különbözete: plusz 4 Mrd Ft.

Az önkormányzatnak nincs hitele, mivel sem az önkormányzat sem a cégek nem vehettek fel likvid és projekt-hiteleket 2018. január elseje óta.

Az Önkormányzat részére vélelmezett hitel nem hitel, hanem az állami támogatás még vissza nem fizetett része. Ez sem esedékes, így nem lejárt, és év végén sem lesz lejárt, mivel későbbi visszafizetési kötelezettség áll mögötte. A fentiek alapján tehát nem állapítható meg csőd és csőd közeli helyzet.

Természetesen fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra a jövőben is nagy szükség van."