Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy Oroszország fontos partnernek tekinti Magyarországot az Európába irányuló gázszállításban. Tárgyaltak a közel-keleti és észak-afrikai keresztény közösségek helyzetéről. Oroszország kész az együttműködésre a keresztények támogatásában - mondta Vlagyimir Putyin, elfogadhatatlannak nevezve, hogy bárkit a vallási meggyőződése miatt üldözzenek.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta: ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jók, akkor azzal Magyarország is nyer. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hosszú évekre visszanyúlik az a gyakorlat, amely szerint minden évben tartanak magyar-orosz magas szintű találkozót. Mindennek az értelme a kétoldalú kapcsolatok állásának az áttekintése - tette hozzá.

A cél az, hogy minden évben lépjünk előre. Tavaly nagyot sikerült előre lépni - mondta a miniszterelnök. 

A gazdasági együttműködésről szólva kiemelte: az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a magyar-orosz kereskedelmi forgalom ismét nőtt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorbanForrás: MTI/Máthé Zoltán

Szoros kapcsolódási pont az üldözött keresztények védelme

A magyar-orosz politikai együttműködésre is kitért Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy annak kiemelt területei között van a keresztény közösségek védelme szerte a világban, valamint a migráció, ugyanis mindkét ország ismeri az abban rejlő veszedelmeket.

Az őszinteség a két ország közötti kapcsolat alapja - mondta Orbán Viktor. A kereskedelmi kapcsolatokban nagyon erős orosz túlsúly van, de a magyar cél az, hogy egyensúly legyen. Oroszország területét befektetési célpontnak tekintjük, és a legfontosabb, hogy legyen exportképes termékünk, amit az orosz piac befogad - tette hozzá. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország számára nagyon fontos, hogy a Moszkva-Berlin-Isztambul hármassal kiegyensúlyozott viszonya legyen. Van politikai együttműködés a két ország között, aminek az egyik eleme a keresztény közösségek védelme. Ez magyar részről a Szent István-i hagyományok része. A migráció tekintetében is van együttműködés a felek között - mondta Orbán Viktor.

A Közel-Kelet stabilitása terén is együttműködés van a két ország között, mivel ott is vannak magyar érdekek, ha az a térség destabilizálódik, akkor migránsok indulhatnak el Európa felé - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Éppen ezért érdekünk a katonai és politikai stabilitás Szíriában - tette hozzá.

Orbán Viktor: Közös érdekünk a Közel-Kelet stabilitásaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Tovább mélyülhet a gazdasági együttműködés

Vlagyimir Putyin többek között arról beszélt, hogy az elmúlt évek együttműködése sikeres volt a gazdasági kapcsolatok területén. Nagyon komoly dokumentumcsomagot írtunk alá, mindez pedig tovább mélyíti a magyar-orosz kapcsolatokat - tette hozzá.

Már több éve működik a két ország közötti együttműködést a legmagasabb szinten lehetővé tevő mechanizmus, amely sikeres, főleg a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok tekintetében - mondta. Hozzátette: törekszenek a gazdasági kapcsolatok diverzifikálására, bár továbbra is az energetika van az első helyen.

Az orosz államfő örömtelinek nevezte, hogy hétmilliárd dollárra nőtt a két ország közötti áruforgalom.

 A két ország közötti energetikai együttműködések útjában nincs akadály. Az új megállapodás alapján 2025-ig szóló megállapodás született az olaj-és gázszállításokról- mondta Putyin.

Orbán Viktorhoz hasonlóan Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy fontos normalizálni az EU és Oroszország kapcsolatát. Arról is szólt, hogy Oroszország kész együttműködni a keresztények támogatásában Magyarországgal a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Magyarország azért nem fogadta el az Ukrajnáról szóló NATO-nyilatkozatot, mert nem engedünk a kárpátaljai magyarok érdekeiből. Azt szeretnénk, hogy az ukránok elkötelezzék magukat a Velencei Bizottság által javasolt indítványok mellett  - mondta a miniszterelnök. A magyar-ukrán viszonyt a magyar-ukrán kontextusban kell értelmezni, míg az orosz-ukrán viszonyt a normandiai négyek tekintetében kell nézni. Nem szabad a két értelmezést összekeverni - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki kijelentette, szeretne minél előbb találkozni az új ukrán elnökkel.

Putyin: Magyarország fontos partner a gázszállításbanForrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor: A magyarok csak addig tudnak fennmaradni, amíg meg tudnak maradni a keresztény kultúrában

Az Origo kérdésére Orbán Viktor elmondta, hogy a közel-keleti keresztények ügyében konkrét segítségről fognak tárgyalni Vlagyimir Putyinnal. Oroszország lehetőségei nagyobbak a közel-keleti keresztények megvédelmezésében, de Magyarországnak ezen a téren ezeréves tapasztalatai vannak. Világos, hogy a magyarok csak addig tudnak fennmaradni, amíg meg tudnak maradni a keresztény kultúrában, ezért kötelességünk segíteni a bajba jutott keresztény közösségeket. 

Vlagyimir Putyin hozzátette: a fő cél, hogy a városok és falvak helyreállításában segítsen a két ország. A Közel-Kelet a kereszténység bölcsője. A keresztények folyamatos üldöztetésnek és kizsákmányolásnak vannak kitéve - tette hozzá. Szorosan együttműködünk az adott országok vezetőivel. Putyin kijelentette Oroszország Szíriában nemcsak a keresztényeknek segít, hanem a muzulmán és zsidó lakosságnak is. 

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy Magyarországon az a szokás, hogy amíg nem ismerünk meg személyesen valakit, addig nem tudunk véleményt mondani. Várom, hogy találkozzak Zelenszkij elnök Úrral - tette hozzá.