Óriási magyar sikert hozott az Orbán-Putyin csúcstalálkozó

ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Budapest, 2019. október 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatóra a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Budapestre látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök, a világ egyik legbefolyásosabb politikusa, a találkozó alkalmából nyolc megállapodást írtak alá Orbán Viktor miniszterelnökkel. Új gázszállítási szerződést jelentettek be, szó volt az új ukrán vezetésről és a kárpátaljai magyarok helyzetéről, a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődéséről, a NATO-, illetve a nyugati országok és Oroszország viszonyának javításáról is, a szíriai helyzetről, valamint az ebből fakadó migrációs veszélyről. Emellett kiemelten foglalkoztak a közel-keleti és afrikai keresztény közösségek védelmével.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután fogadta a Karmelita kolostorban az orosz államfőt, miután nem sokkal 3 óra után landolt a gépe.

A tárgyalások végeztével tartott sajtótájékoztatóról az Origo percről percre tudósított.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostor előtt 2019. október 30-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen nyolc megállapodást kötött a két kormány, ezek közül

  • az első a régióközi együttműködésről szólt.
  • A második megállapodás egy egyezmény a Magyarország és Oroszország közötti szociális biztonságról.
  • A harmadik megállapodás egy együttműködési szándéknyilatkozat az onkológiai együttműködésről.
  • A negyedik egyezmény egy sport és testnevelésről szóló szándéknyilatkozat.
  • A vasúti közlekedés területén is született egy szándéknyilatkozat az együttműködésről.
  • A hatodik megállapodás egy viszontbiztosítási szerződés az Eximbank és orosz testvérbankja, az Exiar között.
  • A hetedik megállapodás Szamara megye és Győr-Moson-Sopron megye együttműködéséről szól.
  • A nyolcadik megállapodás a Mol, a Lukoil és a Transznyefty közötti együttműködés az olajszállítás jövőjéről, biztonságáról.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Jevgenyij Ditrih orosz közlekedési miniszter együttműködési megállapodást ír alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az aláírásokat követően Orbán Viktor kijelentette: Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon.

- tette hozzá. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hosszú évekre visszanyúlik az a gyakorlat, amely szerint minden évben tartanak magyar-orosz magas szintű találkozót. A cél az volt, hogy minden évben lépjünk egyet előre. Visszatekintve azt lehet mondani, hogy voltak sikeres és kevésbé sikeres évek. Tavaly nagyot sikerült előre lépni - mondta a kormányfő.

Az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a magyar-orosz kereskedelmi forgalom ismét nőtt, és meghaladta a 7 milliárd dollárt.

Az őszinteség a két ország közötti kapcsolat alapja - mondta Orbán Viktor.

Magyarország szándéka, hogy oroszországi beruházásokról, tőkebefektetésekről egyezzen meg a két ország, valamint hogy legyenek olyan exportképes magyar termékek, amelyeket az orosz piac befogad - közölte, megjegyezve, hogy Magyarországnak már vannak húsipari, állategészségügyi, gyógyászati és gyógyszeripari beruházásai Oroszországban.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor az energetikai kérdésekről azt mondta, hogy "mi a szuverenitásra vagyunk fixálva". Mindez az energiára is igaz, és minden beszerzési forrás érdekel minket, szeretnénk, ha Oroszországon kívül máshonnan is be tudnánk szerezni. Másrészt nem akarunk függeni egyetlen tranzitországtól sem - tette hozzá. Minél több útvonalon érkezzen gáz Oroszországból - mondta. Ezért a Török Áramlat egy preferencia, minél hamarabb tudunk hozzá csatlakozni, annál jobb - mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt a Mol elnök-vezérigazgatója a Mol, a Lukoil és a Transznyefty között létrejött együttműködési megállapodás aláírása után a Karmelita kolostorban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar-orosz politikai együttműködésre is kitért Orbán Viktor, úgy fogalmazva: egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a "házszámát", márpedig Magyarország egy Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben éli az életét, a magyar politika célja pedig az, hogy minden nagyhatalom érdekelt legyen a sikerében, különösen azok, amelyek regionális szempontból döntő befolyást gyakorolnak az életére. Ebbe illeszkedik a magyar-orosz együttműködés is, mert noha Magyarország természetesen a NATO-nak és az EU-nak is tagja, és az is marad, ez nem zárja ki bizonyos kérdésekben a politikai együttműködést Oroszországgal - közölte.

A migráció tekintetében is van együttműködés a felek között

- mondta Orbán Viktor.

A Közel-Kelet stabilitása terén is együttműködés van a két ország között, mivel ott is vannak magyar érdekek, ha az a térség destabilizálódik, akkor migránsok indulhatnak el Európa felé

- hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Érdekünk a katonai és politikai stabilitás Szíriában - tette hozzá. Megemlítette, hogy az együttműködés az Irakban élő kurdokra is kiterjed, mert az erbíli kurd kormányzatot Magyarország kiképzéssel, katonákkal és pénzügyileg is támogatja.

A migrációval kapcsolatban kifejtette, hogy a balkáni útvonalon, Törökország és Magyarország között ma is 96 ezer migráns tartózkodik, akik észak felé mozognak, ez pedig aggodalommal tölti el és határvédelemre kényszeríti Magyarországot.

A két ország közti politikai együttműködés egyik eleme a keresztény közösségek védelme is. Ez magyar részről a Szent István-i hagyományok része - mutatott rá.

Az Origo kérdésére elmondta, hogy a keresztények segítésében sokkal nagyobb Oroszország lehetősége. Magyarországnak ezzel szemben olyan tapasztalata van, hogy

Ennek igyekszünk megfelelni. Konkrét segítségről fogunk tárgyalni - tette hozzá.

Magyarország Oroszországgal közösen egyházi épületeket állít helyre, és olyan gyárakat épít, amelyek hozzájárulhatnak a helybéliek élelmezéséhez. Magyarország ezen kívül iskolákat, kórházakat épít, falvakat állít helyre, ahová az elmenekült emberek visszatérhetnek

- mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem engedünk a kárpátaljai magyarok ügyében

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország nem enged a kárpátaljai magyarok érdekeinek védelméből.

A fő kérdés, hogy mit lehet kezdeni azzal, hogy a kárpátaljai magyarok jogi diszkriminációt szenvednek el és fizikai veszélyben vannak.

Azt szeretnénk, hogy az ukránok elkötelezzék magukat a Velencei Bizottság által javasolt indítványok mellett a kárpátaljai magyarokat illetően - mondta Orbán Viktor.

A magyar-ukrán viszonyt a magyar-ukrán kontextusban kell értelmezni, míg az orosz-ukrán viszonyt a normandiai négyek tekintetében kell nézni.

Nem szabad a két értelmezést összekeverni - hangsúlyozta a kormányfő. A korábbi ukrán kormány nyíltan magyarellenes politikát folytatott, most pedig arra törekszünk, hogy tisztázzuk a nehéz kérdéseket.

Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete javulni fog az új ukrán vezetéssel, amellyel törekszik egy mielőbbi érdemi tárgyalásra. Azt is nyomatékosította: amikor Magyarország megfogalmazza az Ukrajnával kapcsolatos álláspontját, nem Oroszország miatt, vagy Oroszországra tekintettel teszi ezt, hanem a magyar nemzeti érdekekből kiindulva.

Putyin a sikeres gazdasági együttműködésről beszélt

Az orosz államfő a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt évek együttműködése sikeres volt a gazdasági kapcsolatok területén.

- tette hozzá. Az orosz államfő örömtelinek nevezte, hogy tovább nőtt a két ország közötti áruforgalom. Az egyik most aláírt egyezmény lehetővé teszi az orosz energetikai export növelését - fűzte hozzá.

Mint mondta, Oroszország fontos partnernek tekinti Magyarországot az Európába irányuló gázszállításban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akadálymentes a két ország közötti energetikai együttműködés.

Az új megállapodás alapján 2025-ig szóló megállapodás született az olaj- és gázszállítások tekintetében

- mondta Putyin. Az orosz államfő a paksi bővítésről azt mondta, hogy a jelenlegi 40-ről 80 százalékra nő majd az erőmű magyar áramtermelésben betöltött aránya. Más közös ipari projektekről is szó volt a tárgyaláson - közölte, megemlítve a magyar folyami hajózást és a budapesti metró modernizációját.

Arról is beszélt, hogy a kulturális és oktatási területen is erős az együttműködés a felek között. Az orosz államfő szerint fontos normalizálni az EU és Oroszország kapcsolatát. Az ukrán válság megoldása is szóba került - tette hozzá. A szíriai konfliktusról azt mondta, hogy az országban halad az alkotmányos reform.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az orosz elnök köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért kezdeményezte, hogy közel-keleti egyházi vezetőkkel is egyeztessenek Budapesten. Kiemelte:

Oroszország kész együttműködni a keresztények támogatásában Magyarországgal a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Az Origo kérdésére azt mondta, hogy kötelességük segíteni az üldözött keresztényeken. A fő cél, hogy segítsünk a városok és falvak helyreállításában, a Közel-Kelet ugyanis a kereszténység bölcsője. A keresztények folyamatos üldöztetésnek és kizsákmányolásnak vannak kitéve - tette hozzá. Szorosan együttműködünk az adott országok vezetőivel. Vlagyimir Putyin azt is elmondta, hogy Oroszország Szíriában a keresztényeken kívül a muzulmán és zsidó lakosságnak is ad segítséget.

Az orosz államfő szerint hazánk érdekelt a Török Áramlathoz való csatlakozásban. Bízik benne, hogy az év végéig a Török Áramlat elkészül, és a bolgár és a szerb partnerekkel befejezik a munkát. Jövő év elejére elkészülhet a 15 kilométeres magyar szakasz is - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyházi vezetőkkel folytat megbeszélést a Karmelita kolostorban folytatott találkozójuk keretében 2019. október 30-án. Orbán Viktor mellett jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Vlagyimir Putyin mellett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A sajtótájékoztató után Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a két külügyminiszter jelenlétében egyházi vezetőkkel tárgyalt a Karmelita kolostorban. Ahogy azt közölték, konkrét segítséget fog nyújtani a két ország a közel-keleti üldözött keresztényeknek.