Három ütemben, a világ egyik legnagyobb teherszállító repülőgépével szállítják ki a jövő évi világkiállítás helyszínére a Magyar Pavilon szerkezeti elemeit. A Dubaji Világkiállítást 2020. október 20. - 2021. április 10. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban. A szervezők az eseményre 25 millió látogatót várnak, akik 193 résztvevő ország nemzeti pavilonját nézhetik meg. Az Expo témája Connecting Minds, Creating the Future - Összekötni az elméket, megteremteni a jövőt.

A makoveczi stílusú Magyar Pavilon egy közepes méretű, 1 828 m2-es telken épül meg az Expo Mobilitás kerületében, az épület hasznos alapterülete pedig 1 927 m2Forrás: Origo

Az egy év múlva kezdődő Világkiállítást 438 hektáros területen rendezik meg, az országok pavilonjai három tematikus kerületben helyezkednek el: Lehetőség, Fenntarthatóság és Mobilitás.

A Magyar Pavilon egy közepes méretű, 1 828 m2-es telken épül meg az Expo "Mobilitás" kerületében, az épület hasznos alapterülete pedig 1 927 m2. A makoveczi stílusú Pavilon egy többszintes, kettős rétegű, faszerkezetű épület lesz, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. A kiállítási koncepció alapja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvízkincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai desztinációk népszerűsítése.

Az Expón való magyar megjelenés egyedülálló lehetőség turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt. A Világkiállítás ugyanis lehetőséget ad arra, hogy Magyarország bemutassa a látogatóknak múltját, hagyományait, természeti kincseit és nemzeti kultúráját. A korábbi világkiállítások látogatottsága tízmilliós nagyságrendű volt, a 2020-as dubai Expóra fél év alatt összesen 25 millió, naponta akár 130-170 ezer látogatóra számítanak. A cél az, hogy ne csak a Világkiállításra érkezők, hanem az Emirátusokban élők is felfedezzék Magyarországot. A nemzetközi felmérések szerint ugyanis az Emirátusokban élők 2017-ben 17,6 Mrd dollárt költöttek külföldi utazásaik során, ám eddig Magyarország nem szerepelt a kedvelt úticélok között - 2018-ban mindössze 3 900 vendég érkezett az Emirátusokból.

A világ egyik legnagyobb teherszállító repülőjével juttatják el a Magyar Pavilon szerkezeti elemeit a Dubaji VilágkiállításraForrás: Origo

A Magyar Pavilon tervezési és kivitelezési munkálatai az ütemterv szerint haladnak, a szükséges engedélyezési folyamat befejeződött. A Világkiállítás helyszínén már folynak az alapozási munkák, így a szállítmány megérkezését követően azonnal elkezdődik a szerkezet felállítása.