Magyarország és Oroszország között rendezettek a kétoldalú kapcsolatok, nincsenek nyitott kérdések - értékelte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára a magyar miniszterelnök és az orosz elnök szerdai találkozóját csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás kiemelte, a két ország közötti gazdasági együttműködés sarkalatos kérdése a gázbeszerzés és a paksi atomerőmű, a politikai együttműködés terén pedig az üldözött keresztények segítése.A gázbeszerzésről azt mondta, Oroszország ebben kiemelt partnere marad Magyarországnak, ugyanis hiába szeretné Budapest diverzifikálni a gázbeszerzését, ennek alapvető feltétele, hogy "legyen gáz és legyen cső", déli irányból a szükséges feltételek egyelőre nem állnak rendelkezésre. A paksi atomerőmű bővítéséről megjegyezte, hogy ez a feltétele az olcsó és tiszta energiának, valamint a rezsicsökkentés fenntartásának és a versenyképesség erősítésének.Az államtitkár szólt arról is, hogy

Magyarországnak érdeke Európa nyugati és keleti felének együttműködése, a nyugati technológiák és az orosz nyersanyag találkozása, mert Európa csak így lesz versenyképes.
Menczer Tamás arra a felvetésre, hogy Magyarországot sokszor vádolják oroszbarát külpolitika folytatásával, azt mondta, Magyarország magyarbarát külpolitikát folytat.

Budapest, 2019. szeptember 18. Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. szeptember 18-án. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Keresztény Újságírók Nemzetközi Konferenciája főszervezőjeként 5 millió forintot adományoz a Magyar Ökomenikus Segélyszervezetnek az iraki veszélyeztetett helyzetben lévő keresztény közösségek támogatására. MTI/Balogh ZoltánForrás: MTI/Balogh Zoltán

"A kormány csak a magyar érdekeket tartja szem előtt, például magyar érdek, hogy az élelmiszeripar, mezőgazdaság, gyógyszeripar területén egyre erőteljesebben vannak jelen magyar cégek az orosz piacon, és az is, hogy egy magyar-orosz konzorcium nyert egy egymilliárd dolláros vasúti tendert Egyiptomban valamint, hogy magyar-orosz vegyesvállalati keretek között hús- és tejüzem épül Moszkva mellett" - közölte.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt hangoztatta, hogy az utóbbi időben "diplomáciai rekordidőszakok" követik egymást a magyar miniszterelnök naptárjában, hiszen tárgyalt a német kancellárral, a francia és az amerikai elnökkel, valamint a kínai miniszterelnökkel, és nemsokára a török elnök is Budapestre látogat. "Mindez azt bizonyítja, hogy Orbán Viktort olyan európai vezetőnek tartják, akivel érdemes találkozni, akinek a véleményére érdemes figyelni" - jelentette ki Menczer Tamás.