Az Országgyűlés 12 évre alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal eddigi elnökét.

Az Országgyűlés 12 évre alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal elnökét. Handó 134 igen szavazatot kapott, 27-en nemmel voksoltak rá.

Polt Péter és Handó Tünde az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. MTI/Balogh ZoltánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Erősítené a kölcsönös bizalmat

Alkotmánybíróként Handó Tünde azon dolgozna, hogy erősödjön a rendes bíróságok és az Alkotmánybíróság egymás iránti bizalma, megértése, mert szerinte ahhoz, hogy jogbiztonság, joguralom lehessen, ez a fajta kiegyensúlyozottság minden jogkereső számára fontos lehet. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke erről alkotmánybíró-jelöltként beszélt az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt. Meghallgatásán megtisztelőnek nevezte alkotmánybírói jelölését. Azt mondta, azért választotta a bírói hivatást, mert  "egy bírónak csak két főnöke van, a törvény és a lelkiismeret", és ez az ars poetica határozta meg eddig is a munkáját.

Handó Tünde 12 évre nyerte el az alkotmánybírói posztotForrás: MTI/Soós Lajos

Emlékeztetett: bíróként két alkalommal is az Alkotmánybírósághoz fordult - egy kormányrendelet és egy jogegységi határozat miatt -, és mindkét esetben sikerrel terjesztette be a beadványokat. Közölte: bíróként folyamatosan figyelemmel kísérte az Alkotmánybíróság munkáját, határozatait. Handó Tünde szólt arról is, "különös kihívás", hogy a rendes bíróságok legfelsőbb szerve, a Kúria ma már nem tekinthető a valódi bíráskodás legfőbb szervének, az Alkotmánybíróság "negyedik fórumként" működik. Az Alkotmánybíróság tevékenysége is átalakulóban van, többször foglalkozik bírói kezdeményezésekkel, alkotmányjogi panasszal - tette hozzá.

A Fidesz-KDNP-frakciószövetség október 28-án, az alkotmánybírókat jelölő bizottság ülése előtt jelentette be, hogy Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyére Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelöli.