Egyre mohóbb a balliberális ellenzék az önkormányzatokban, Újpalotán is mindent maguknak akarnak

sajtótájékoztató, Mindenki Budapestért, mindenki a Tizenötödikért, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és Németh Angéla, a XV. kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje
Vágólapra másolva!
Hiába kérte levélben a XV. kerületi Fidesz, hogy a választási eredményeknek megfelelően osszák el a bizottsági helyeket, elutasító válasz érkezett a Németh Angéla nevében válaszoló Tóth Imre frakcióvezetőtől. Korábban kiderült, a balliberális városvezetés a negyvenkét bizottsági helyből mindössze ötöt ajánlott fel a kormánypártoknak. Több budapesti kerülethez hasonlóan tehát Újpalotán is megfigyelhető a jelenség: ott, ahol hatalomra jutottak, mohóvá váltak az ellenzéki pártok.
Vágólapra másolva!

Újpalotán is alaposan belelendült az ellenzéki többségű képviselő-testület a pozícióosztogatásba, és a képviselők fizetésének megemelésébe. A balliberális pártok több más budapesti kerülethez hasonlóan itt is úgy tartották jónak, hogy - a korábbi gyakorlattal szembemenve - maguk között rendezzék le a dolgot. Cserdiné Németh Angéla DK-közeli polgármester előterjesztésére ötven százalékkal megemelték a képviselők alapilletményét, és úgy osztották el a bizottsági helyeket, hogy abból a kormánypártoknak ne jusson túl sok. Ez utóbbi a számok nyelvén azt jelenti, hogy a negyvenkét bizottsági helyből mindössze ötöt ajánlottak fel nekik. Ez a lépés már csak azért sem volt a legszerencsésebb, mert Pintér Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közel 40 százalékot ért el a polgármester-választáson, ami értelemszerűen több helyre jogosítaná fel az őt támogató politikai közösséget.

Éppen ezért Lehoczki Ádám, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője levélben fordult Némethez, azt kérve tőle, gondolja újra a bizottsági helyek elosztását. A politikus a választási matematika nyelvén, maximálisan udvariasan és szépen kibontva levezette, hogy jobb helyeken egy-egy választás után a "mandátumarányos elosztás demokratikus elve" szokott érvényesülni, ami annyit tesz, hogy egy-egy párt az elért eredmény alapján jut tisztségekhez.

- írta Lehoczki, aki egyúttal ki is számolta a DK-közeli polgármesternek, hogy a választási eredmények alapján nem öt, hanem tíz bizottsági hely járna a Fidesz-KDNP-nek. Konkrét javaslatot is megfogalmazott a politikus: a hat bizottsági elnöki tisztségből mindössze egyet, a tizenkét bizottsági alelnöki tisztségből pedig hármat szeretnének kérni.

Ahogy látható, a XV. kerületi Fidesz-KDNP nem kért egetverően nagyot, ez egy kis jó szándékkal akár teljesíthető is lett volna, csakhogy éppen a jó szándék hiányzott a balliberális városvezetésből. Németh Angéla nevében Tóth Imre frakcióvezető (MSZP) válaszolt Lehoczkinak, mindössze hat sorban. "Szeretném tájékoztatni, hogy a bizottsági helyekkel és tisztségekkel kapcsolatos ajánlatunkon nem tervezünk változtatni" - írta szűkszavúan a szocialista politikus. Több budapesti kerülethez hasonlóan tehát Újpalotán is megfigyelhető a jelenség:

ott, ahol hatalomra jutottak, mohóvá váltak az ellenzéki pártok.

Forrás: Origo

Németh Angéla egyébként a választási kampányban még "az országos demokrácia visszaállítását" ígérte a kerületben, és mindenkinek partnerséget ajánlott.