Interjút adott Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 csatornának, melyben arról beszélt, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Orbán Viktor kiemelkedik az európai vezetők közül, olyan vezető, aki bölcs, tapasztalt, és aki képes az önálló értékítéletre.

Orbán Viktor rendkívüli vezető, aki kiemelkedik európai kollégáinak általános sorából - mondta el az interjúban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szerint a magyar miniszterelnök, bölcs, pragmatikus és tapasztalt vezető, aki képes az önálló értékítéletre. 

A Kreml szóvivője a Rosszija 1 televíziónak beszélt az Oroszország és Magyarország közötti nagy volumenű gazdasági kapcsolatokról is. Magyarország olaj- és gázszükségletének több mint a felét orosz energiaforrások biztosításával elégíti ki. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnökForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ugyanakkor Magyarországon nem beszélnek a függőségről, és arról, hogy Oroszország azzal fenyeget, hogy az energiaforrásokat politikai fegyverként használja. Pragmatikusan vásárolnak. Minden föld alatti gáztárolójukat kitöltötték, és a jövő évre már megállapodtak a Gazprommal. Ez hasznos mind a Gazprom, mind a magyar fél számára, teljes mértékben garantált az energiabiztonság - mondta Peszkov.