Költségvetési forrásokból, illetve uniós támogatásból a kormány jelentős összeget fordít arra, hogy a tanyákon élők életminősége javuljon. Ezt mondta az Agrárminisztérium agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Mórahalmon.

Kis Miklós a falu- és tanyagondnoki szolgálatok elindulásának harmincadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián vett részt. Azt mondta,

a kormány 2011 óta minden évben meghirdeti a tanyafejlesztési programot,

erre 2013 óta 724 településről, az egész Alföld területéről pályázhatnak.

A tavaly meghirdetett 2,3 milliárd forintos keretből tanyagazdaságok fejlesztésére, közösségi terek kialakítására, tanyagondnoki szolgálatok megerősítése igényelhettek támogatást. A 764 eredményes pályázó számára - a szükséges adminisztráció elvégzése után - még az idén a teljes összeget kifizethetik.

A jövő év elején 1,6 milliárd forintos kerettel újabb pályázati kört hirdetnek meg.

Az önkormányzatok a zártkerti revitalizációs program keretében földutak csapadékvíz-elvezetésére, vadkerítések építésére, területrendezésre, vízvételi hely kialakítására kérhettek támogatást.

Csaknem 400 pályázat érkezett be - a meghirdetett keret több mint kétszeresére - 4,2 milliárd értékben, ezért a jövő évi forrásokat is felhasználva bírálták el a kérelmeket

- mondta az államtitkár.

A jövő év elején 1,6 milliárd forintos kerettel újabb pályázati kört hirdetnek megFotó: Hirling Bálint - Origo

Kis Miklós az uniós forrásból megvalósuló vidékfejlesztési program részeként megvalósuló beruházások közül a tanyavillamosítást emelte ki. A több mint 8 milliárd forint keretből eddig csak 3 milliárd forintot használtak fel, így előreláthatólag az uniós költségvetési ciklus végéig nyújthatók be újabb pályázatok:

  • A természetes személyek 6,2 millió forintos támogatást igényelhetnek 95 százalékos támogatási intenzitás mellett, elsősorban megújuló energiával megvalósuló beruházásokra.
  • Az önkormányzatok legfeljebb 50 millió forintos forráshoz juthatnak, 5-15 százalékos önerő mellett.

A tanyákon élők életminőségének javításához hozzájárult a külterületi utak fejlesztése is, erre 931 önkormányzat 46,5 milliárd forintos uniós forrást fordíthat. A helyi piacok és a közétkeztetés fejlesztésére 450 önkormányzat 11 milliárd forintot költhet.

Kis Miklós bejelentette, hogy

idén is meghirdetik az év tanyája szakmai díjat,

ami lehetőséget kínál a tanyafejlesztési programok nyerteseinek is eredményeik bemutatására. A három kategória (az év tanyagazdasága, az év hagyományőrző tanyája és a közönség díj) első három helyezettje pénzdíjban részesül.

Mórahalmon komoly örökségnek tartják a tanyai hagyományokatFotó: Bácsi Róbert - Origo

Nógrádi Zoltán polgármester azt mondta, a Szeged környéki szórt tanyavilágból Alsó-tanyaközpontként létrejött

Mórahalmon komoly örökségnek tartják a tanyai hagyományokat,

az ott élt nemzedékek által felhalmozott tudást, amelyben mindig találni a mai feladatok megoldását segítő gyakorlati mintákat.

Az országban elsőként Mórahalmon indult a tanyagondnoki szolgálat - mondta a polgármester. A tanyagondnokok óriási munkával, hatalmas területen sok embernek nyújtanak speciális szociális szolgáltatásokat.