Keresi a rendőrség a csecsemőjüket megölő anyákat

2019.11.05. 07:34

Sok esetben lebuknak a csecsemőjüket hátrahagyó vagy meggyilkoló anyák, de van olyan eset is, amikor a hátrahagyott nyomok ellenére sem sikerül előkeríteni a tettest, így a nyomozást egy idő után felfüggeszti a rendőrség. A legbrutálisabb esetek közé tartozik, amikor valaki már a második gyerekét öli meg a szülés után.

Így történt a 2015. augusztus 26-án, a miskolci papírgyár környékén talált újszülött ügyében is - írja a Bors. Az orvosszakértő véleménye szerint a kisfiú élve született, a rendőrök emberölés miatt kezdtek nyomozni, de még a félmillió forintos nyomravezetői díj sem segített. A nyomozást nemrég felfüggesztették.

Egy másik, nyíregyházi esetnél a baba holttestére egy kukás konténer mellett találtak 2017 novemberében. A 32 hetes kislány teljesen csupasz volt, a köldökzsinór sem volt levágva róla rendesen. Szintén emberölésre gyanakodtak, itt sem sikerült az anyára rábukkanni. Végül bűncselekmény hiányában leállították az eljárást. Kiderült: az újszülött már nem élt, amikor a világra hozták.

Tíz napja pedig Tótkomlóson egy lakatlan családi ház előtti bozótos területen, egy nejlonzacskóban találtak egy halott csecsemőt. A csecsemő anyjának felkutatásához szintén félmilliós nyomravezetői díjat ajánlottak fel.

2017-ben Nyíregyházán egy konténer mellett bukkantak egy halott csecsemőreForrás: Police.hu

A Bors három olyan esetet is felhoz, amikor az anyákat sikerült kézre keríteni:

  • Idén márciusban egy 23 éves sárkeresztúri nő a szülés után megfojtotta a babáját, majd a párja szüleinek házánál magára hagyta. A rendőröknek bevallotta, hogy két éve is megölte újszülöttjét.
  • Még életben találtak rá járókelők arra a csecsemőre, akit órákkal korábban szült oda az anyja. A gyerek anyja elmenekült, de a rosszulléte után lecsukták. Azóta otthon van, de emberölés kísérletével gyanúsítják.
  • 2017 szilveszterén szülte meg egy pásztói híd alatt a gyermekét H. Mónika, aki aztán feldarabolta és elrejtette a maradványokat. Csak a kisbaba feje került elő.

A nyomozás során a környezet közömbössége okozza a legnagyobb nehézséget és az, hogy az érintettek próbálják leplezni a várandósságukat

 - mondta a Borsnak Kátai Elek, az Országos Rendőr-főkapitányság egykori rendőr alezredese, akit bő húsz éve egy hasonló helyzetben például a holttest mellett talált puliszőrszál vezetett a gyilkos anyához.

Végh József kriminálpszichológus szerint az elkövetők akár évekig is képesek palástolni a bűntudatot, aminek a felerősödése esetén jellemzően nem tudják magukban tartani a titkot és elmondják valakinek.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!