Nem engedné az uniós támogatások csökkentését a Kohézió barátai csoport

2019.11.05. 16:26

Az Európai Unió kohéziós politikája folytatásának fontosságára hívja fel a figyelmet az a közös nyilatkozat, amelyet keddi prágai csúcstalálkozóján fogadott el 17 keleti és déli uniós tagállam képviselője.

A kohéziós politika "az EU kulcsfontosságú eszköze, amely jelentősen és láthatóan hozzájárul a régiók és a tagállamok fejlettségének reális kiegyenlítéséhez"  - olvasható a dokumentumban. A csúcstalálkozó résztvevői ezért úgy vélik, hogy a kohéziós kiadások finanszírozását a 2021-2027-es időszakban is "meg kell tartani a 2014-2020-as időszak kiadásainak megfelelő szinten".

A nyilatkozat aláírói szerint a 2021-2027-es költségvetési időszakban 

nem szabad csökkenteni a Kohéziós Alapba szánt összeget, mert az veszélyeztetheti az Európai Unió belső piacának stabilitását. 

A Kohéziós Alapból fizetett támogatások elsődleges célja az EU nyugati és keleti tagállamai életszínvonalának fokozatos kiegyenlítése.

Az Európai Bizottság javaslata szerint az erre a célra fordított összegek 2021-2027-ben az előző költségvetési időszakhoz viszonyítva a GDP 1,11 százalékáról 1 százalékra csökkennének. A kiadáscsökkentés legfőbb oka Nagy-Britannia tervezett kilépése az Unióból, valamint az új uniós prioritások finanszírozásának szükségessége.

A prágai tanácskozás résztvevőinek az a véleménye, hogy egyensúlyt kell kialakítani a hagyományos politikák, tehát a kohézió és a mezőgazdaság támogatása, valamint az új kihívások, például a biztonság és a határvédelem között. 

A Kohézió barátai csoport alapvető fontosságúnak tartja, hogy a megszerzett költségvetési eszközöket az egyes tagállamok "saját belső országos és regionális prioritásai szerint használhassák fel". Az eszközök nagysága és felhasználásuk feltételei a Kohézió barátai csoport tagjai számára "kulcsfontosságúak" az EU jövőbeni költségvetési időszakáról folytatott tárgyalásokon - áll a közös nyilatkozatban. A prágai fórumon részt vevő uniós tagállamok leszögezik, hogy a tárgyalásokon igyekezni fognak "igazságos és kompromisszumos" megoldást találni a fennálló problémákra.

Orbán Viktor: Igazságot akarunk a következő uniós költségvetésben

Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt egyeztetett a V4-országok miniszterelnökeivel. A magyar kormányfő szerint 

a tervezet, amelyet ma Európa-szerte vitatnak, a most távozó bizottság javaslata, és annak minden hibáját magán hordozza. 

Megjegyezte, az is igazságtalan, hogy a kohéziós forrásokat csökkenteni akarják úgy, hogy "minél szegényebb valaki, annál több pénzt vesznek el tőle, és minél gazdagabb valaki, annál kevesebbet".

Prága, 2019. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrej Babis cseh kormányfő (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Kohézió Barátai csoport kormányfői találkozója előtt Prágában 2019. november 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Andrej Babis cseh miniszterelnök nagyobb beleszólást követelt

Nem értünk egyet a kohéziós támogatások csökkentésével. Meggyőződésünk, hogy a jövőbeni uniós költségvetésben több olyan tétel is van, ahol lehet spórolni, s ahol kevésbé hiányozna a pénz, mint a kohéziós politikában  - mondta Andrej Babis cseh kormányfő a találkozó utáni sajtótájékoztatón újságíróknak.

"A kohéziós támogatások lényegében beruházási pénzek, 

új utakra, iskolákra és más infrastruktúrára. 

Nyilvánvaló, hogy mi tudjuk a legjobban, hol kell befektetni. Ezért követelünk nagyobb beleszólást a kohéziós pénzek felhasználásáról szóló döntésekbe" - fejtette ki Andrej Babis.

Az EU 2021-2027-es időszakának költségvetéséről várhatóan a jövő évben születik végleges döntés.

A prágai tanácskozáson Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia képviselői, valamint Günther Oettinger európai uniós biztos vett részt.