Orbán Viktor: Igazságot akarunk a következő uniós költségvetésben

PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Prága, 2019. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Kohézió Barátai csoport kormányfői találkozója előtt tartott V4-es egyeztetésen Prágában 2019. november 5-én. Balról Mateusz Morawiecki lengyel, háttal Peter Pellegrini szlovák kormányfő. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Igazságtalan az a javaslat, amelyet a távozó Európai Bizottság készített az Európai Unió következő költségvetéséről, és mi "igazságot akarunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Prágában.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő részt vesz a Kohézió barátai, 17 európai uniós tagállamot tömörítő informális csoport prágai csúcstalálkozóján, amelynek elején a visegrádi országok (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei egyeztetettek.

A V4-es megbeszélést követően Orbán Viktor kiemelte:

az a tervezet, amelyet ma Európa-szerte vitatnak, a most távozó bizottság javaslata, és annak minden hibáját magán hordozza.

Prága, 2019. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrej Babis cseh kormányfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt (k) a Kohézió Barátai csoport kormányfői találkozója előtt Prágában 2019. november 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zo

A miniszterelnök szerint ahhoz,

hogy a költségvetés igazságos legyen, négy dolognak kell változnia:

a rebate-ek (visszatérítések) rendszerét meg kell szüntetni, mert ha újraszámolják a rebate-eket is figyelembe véve, hogy melyik tagállam, mennyit fizet be a saját nemzeti össztermékéhez képest, teljesen igazságtalan képet kapunk.

Azt is figyelembe kell venni, hogy amit a közép-európaiak forrásként kapnak, annak nagy része visszamegy a nyugati tagállamokhoz,

és ennek meg kell jelennie az előterjesztésben - emelte ki.

Orbán Viktor elmondta:

az is igazságtalan, hogy a kohéziós forrásokat csökkenteni akarják úgy, hogy "minél szegényebb valaki, annál több pénzt vesznek el tőle, és minél gazdagabb valaki, annál kevesebbet".

Prága, 2019. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Kohézió Barátai csoport kormányfői találkozója előtt tartott V4-es egyeztetésen Prágában 2019. november 5-én. Balról Mateusz Morawiecki lengyel, háttal Peter Pellegrini szlovák kormányfő. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


Orbán Viktor szerint az is

szükséges, hogy növeljék a rugalmasságot,

a bizottsági javaslat "az ellenkező irányba halad", és ez a költségvetés egyre rugalmatlanabb lesz.

Elmondta, "ennek ellenére is optimisták vagyunk", mert

a V4-ek nagy szerencséjére két volt pénzügyminiszter is van a visegrádi miniszterelnökök között.


Kérdésre válaszolva közölte:

a kutatás-fejlesztés támogatásáról szóló Horizont program az egyik legigazságtalanabb,

mert a forrásainak 95 százaléka a régi tagállamokhoz jut, és csak 5 százaléka kerül az újakhoz. "Itt valami nemzeti elemet be kell vezetni" - mondta.

Prága, 2019. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő (j-b) a Kohézió Barátai csoport kormányfői találkozóját megelőző V4-es egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hasonló a helyzet a klímasemlegesség tekintetében is: kiszámolták, ahhoz, hogy 2050-re a magyar gazdaság karbonsemleges legyen, minden évben a GDP 2,5 százalékát kell a gazdaság átalakítására fordítani, míg ugyanennek a célnak az elérésére Hollandiában 0,5 százalékot. Orbán Viktor szerint nyilvánvaló, hogy az általános gazdasági fejlettségi szint meghatározó abban, hogy milyen terhet jelent a karbonselmeges gazdaság elérése.

Magyarország készen áll arra, hogy 2050-re karbonsemleges gazdasága legyen, de "szeretnénk látni ennek a finanszírozási forrását igazságos alapon a költségvetésben"

- tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: akármelyik pontján nyúlnak a költségvetéshez,

"az a baj vele, hogy nem igazságos".

"Mi egy fair és korrekt költségvetést szeretnénk" - fogalmazott.

Az EU bővítéséről a miniszterelnök elmondta:

"mindannyian csalódottak vagyunk",

hogy nem kezdik meg a tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ezért fel kell gyorsítani a tárgyalásokat azokkal az országokkal - Szerbiával és Montenegróval -, amelyekkel már megkezdték az egyeztetéseket, hogy valamelyest enyhítsék ezt a rossz döntést, és

"a bővítés gondolata ne enyésszen el".

Prága, 2019. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrej Babis cseh kormányfő (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Kohézió Barátai csoport kormányfői találkozója előtt Prágában 2019. november 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Andrej Babis cseh miniszterelnök a V4-ek kormányfőinek munkatalálkozója után kijelentette, elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetésben csökkentsék a Kohéziós Alapba szánt összegeket.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a következő költségvetési időszakban az eddigi 1,11 százalékról 1 százalékra csökkenjenek a kohéziós kiadások. A cseh kormányfő szerint a kohéziós politika célja, hogy a jövőben fokozatosan kiegyenlítődjenek az EU nyugati és keleti tagállamai életszínvonala közötti különbségek.

- szögezte le Andrej Babis.

A Kohézió barátai csoport 2005-ben jött létre lengyel kezdeményezésre,

hogy képviselje a kedvezményezett tagországok érdekeit a nettó befizető országokkal szemben, ráirányítsa a figyelmet a kohéziós politika aktuális kérdéseire, összehangolja az álláspontokat és rendezze a vitákat.


A csoport tagjai először 2012-ben üléseztek Bukarestben.

A szervezők tájékoztatása szerint Prágába várják Bulgária, Észtország, Horvátország, Magyarország, Málta, Lengyelország, Portugália, Szlovénia, Szlovákia vezetőit, továbbá Ciprus, Lettország, Litvánia, Románia, Olaszország, Spanyolország és Görögország képviselőit, valamint Günther Oettinger uniós biztost.