Vádat emeltek Demeter Márta ellen

Demeter Márta
Budapest, 2018. április 5. Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője a párt Több nőt a politikába! című, utcai akcióval egybekötött sajtótájékoztatóján a budapesti Móricz Zsigmond körtéren 2018. április 5-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat az országgyűlési képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - hívja rá fel a figyelmet a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

Amellett, hogy ez hazugság volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki.

Demeter Márta Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette,

az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki,

amely során nem tett vallomást.

Az ügyészség vádiratában az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje kettőszáz napi tétel, napi tételenként 10.000 forint, összesen 2.000.000 forint összegű pénzbüntetésre.

Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.