December végén érhet Magyarországra az influenzajárvány

2019.11.06. 10:52

December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes most beadatni a védőoltást - mondta az egészségügyi államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Horváth Ildikó közölte, egyelőre "békés a helyzet", még a járvány előtt vagyunk, és bár influenzaszerű megbetegedések vannak, ezek száma tartósan alacsony.

Hozzátette, öt héten belül biztosan nem lesz járvány, az várhatóan december végén, január elején érkezik meg.

A kismamáknak és az időseknek ingyenes a védőoltás

 Az idei oltóanyagot az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állították össze, figyelembe véve azt is, milyen vírusok okoztak megbetegedéseket a közelmúltban. Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne; a beoltás után felnőttekben körülbelül két hét alatt alakul ki védettség - ismertette.

Az államtitkár hangsúlyozta: 1,3 millió ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók kaphatják meg, így például

  • a várandós kismamák,
  • a cukorbetegek,
  • a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők,
  • a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők.
  • Emellett minden 60 év feletti jogosult az ingyenes védőoltásra.

Hozzátette: tavaly az 1,3 millió ingyenes oltóanyagnak mindössze 60 százaléka fogyott el. A patikákba a jövő héten érkezik meg az oltóanyag, amelyet receptre kaphatnak meg a betegek.

Nem maga az influenzafertőzés kihivás a szervezetnek

 Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is a vendége volt szerdán, itt arról beszélt, hogy aki

a következő 2-3 hétben beoltatja magát, annak még a járvány előtt kialakul a védettsége, ezért most érdemes lépni.

Aki a következő hetekben beoltatja magát, annak még a járvány előtt kialakul a védettségeForrás: --

Rámutatott: nem maga az influenzafertőzés a kihívás a szervezetnek, hanem a fertőzés által az alapbetegség súlyos romlása. Ezért ajánlják a kockázati csoportba tartozóknak az ingyenes oltást.