Fodor-Horváth Zsófia viselkedéselemző írása az Origónak.

Október vége, nálunk persze mindenszentek van, halloween nincs, de azért egyre több helyen divatosak a beöltözős bulik. Kicsiktől nagyokig egyre többen élvezik, hogy beöltöznek az év legnépszerűbb szuperhősös figuráinak, a nagybetűs Elfogadás nyugatján viszont az absztrakt jelmezek a nyerők: például beöltözni abortusznak.

Bármilyen gusztustalanul, de legalábbis érthetetlenül is hangzik, de nem arról van szó, hogy valaki megbolondult (bár ez bizonyos szempontból vitatható): a jelmezhez performansz is jár, amit a közönség ünnepel, ujjongnak. 

Egy megélhetési transzvesztita gondolta úgy, hogy a halloweeni buliban alkalomhoz illő lenne fehér, testhez szoruló ruhában, terheshassal beöltözni, amit egy művéres performansz közepette késsel szétszabdal, és egy műanyag kisbabát műt ki magából: elvégez magán egy abortuszt.

Abban a világban tehát, amiben én nem fejthetem ki a véleményemet, hogy mit gondolok egy transzvesztitáról, mert kirekesztőnek bélyegeznek, egy transzvesztita eljátszhat egy abortuszt, mint performansz, és ha nem ünneplik, urambocsá' felháborodnak rajta, akkor vissza is értünk a kirekesztés vádjához.

Hogy hányingert keltően gusztustalan ez a „jelmez", az egy dolog, de amit a transzvesztita művel, az nettó abúzus.  Egy olyan nő számára, aki már veszített el kisbabát vagy nem tud teherbe esni, a transzvesztita előadása lelki terror, amellett, hogy minden jóérzésű ember számára minimum traumatizáló.

Ez pedig büntetendő kellene legyen, ha már azért is elővesznek valakit, mert négernek nevezett egy feketebőrűt és ez bántja annak lelki világát. A mai napig kiközösítik például azokat, akik halloweenkor tollas fejdísszel Pocahontasnak öltöznek, mert ez sérti az amerikai őslakosok kultúráját. Ugyanitt viszont a magzatgyilkolás imitálása engedélyezett, sőt, ünnepelt. 

Persze lehet ezt a felháborodást is úgy értelmezni, hogy az LMBTQ közösség ellen szól. És lehet újra kirekesztésről beszélni, és ilyen és ehhez hasonló kritikák miatt konzervatív korlátoltságról beszélni. Csak reménykedni tudunk benne, hogy az abortuszt elvégző nő nem lesz korunk szimbóluma.