A kormány kiemelten támogatja az élelmiszeripari beruházásokat

a dániai sertésbaktérium cikkhez
Gyöngyös, 2008. december 16. Kazella Miklós a hűtőtárolóban a kiszállításra kerülő hasított marhákat ellenőrzi. Gyöngyösön az egykori vágóhíd területén Gyöngyösi Húsipari Kft. néven újra beindult a marhavágás és húsfeldolgozás. A vállalkozás 45 szakembernek biztosít újra munkalehetőséget a húsipari szakmában, ahol naponta egy műszakban 130 élő marha feldolgozására képesek. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A kormány kiemelten támogatja a nagyszabású, bátor és jövőbemutató élelmiszeripari beruházásokat - mondta az agrárminiszter szerdán a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban, a Kurucz cégcsoport sertés vágó- és feldolgozó üzemének átadásán.
Vágólapra másolva!

Nagy István elmondta, hogy az évi 130 ezer hízósertés levágására, piaci igények szerinti feldolgozására alkalmas üzem 3 milliárd forintos beruházását a kormány az európai vidékfejlesztési alap forrásaiból mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel

120 új munkahelyet hoztak létre Sárrétudvariban.

A miniszter szerint a Kurucz cégcsoport tökéletes mintája annak, amit a tárca el szeretne érni: a hagyományokra alapozva, a hagyományokra építve, a legkorszerűbb, legmodernebb technológiát alkalmazva átvinni az agráriumot a 21. századba.

- tette hozzá. Megjegyezte, hogy mindez csak az ágazat szereplőinek összefogásával lehetséges.

Nagy István rámutatott, hogy nemzetgazdasági szempontból a magyar élelmiszeripar meghatározó ágazat: 4,5 ezer vállalkozás 33 szakágazatban gyárt közel 90 ezer alkalmazottal élelmiszert. A húsfeldolgozás, -tartósítás szakágazat részesedése az élelmiszeripar teljes árbevételéből meghaladja a 11 százalékot - fűzte hozzá.

A kép illusztráció! Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

ájékoztatása szerint a magyar vágóhidakon 4,7 millió sertést vágtak le 2018-ban, a vágáslétszám 630 ezerrel, vagyis 25 százalékkal nőtt 2014 óta.

Nagy István jelezte: a hús alapanyag biztosítása érdekében a kormányzat a sertés termékpályán alkalmazható valamennyi állami támogatási módot meghirdette,

A tárcavezető szerint nőtt a termelési hatékonyság is, ami alapvető feltétel az ágazat jövedelmezőségének javításához:

2014-től több mint 300 milliárd forint áramlott az élelmiszeriparba hazai és európai uniós forrásokból.

A vidékfejlesztési programon belül két felhívást is meghirdettek az élelmiszer-feldolgozás támogatására - ismertette. Kiemelte, hogy ezek keretében több mint 800 kérelmet támogattak, mintegy 145 milliárd forint összeggel. Ebből 34 milliárd forintnyi támogatást a húsfeldolgozó ipar kapott - mutatott rá.

Nagy István a sertéságazat fejlődése zálogának az integráció bővítését nevezte. Felhívta az ágazat szereplőinek figyelmét arra is: közös a felelősségük, hogy Magyarország mentes maradjon a sertéspestistől.

A beruházásnak köszönhetően külföldön dolgozó fiatalok is visszatérhetnek

Bodó Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a vidék fejlesztésének igazi motorja a minőségi élelmiszer-feldolgozás.

A Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára a térség egyik legnagyobb beruházásának nevezte a Kurucz cégcsoport fejlesztését. Szerinte a legkorszerűbb technológiával felszerelt üzembe most még külföldön dolgozó fiatalok is visszatérhetnek,

akiknek komoly életpálya-modellt biztosíthat a fejlődő magyar élelmiszergazdaság.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP), Sárrétudvari polgármestere üdvözölte a vállalkozói fejlesztéseket és jelezte: a most zárult önkormányzati ciklusban további 3 milliárd forintos intézményfejlesztés valósult meg a településen.

Kurucz Ferenc, a cégcsoport tulajdonosa az avatón elmondta: cégüknél megvalósul a "termőföldtől az asztalig" szlogen: 3200 hektáron termelnek gabonát az állataiknak, 6400 kocát tartanak, és évente 130 hízót vágnak le és dolgoznak fel a húsüzemükben, a készterméket pedig a térség üzleteikben értékesítik.

Ez az úgynevezett rövid ellátási lánc biztosítja, hogy mindig friss, kiváló minőségű és nyomon követhető eredetű sertés húsárut tesznek a vásárlók asztalára - jelezte a tulajdonos hozzátéve, hogy az új üzemükben a teljes termelés decemberben indul.