A börtönből a bulinegyedbe kerülhet Czeglédy Csaba

Czeglédy Csaba; Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Egy, az Origo birtokába került dokumentum alapján Erzsébetváros új gyurcsányista polgármestere, Niedermüller Péter, a DK és az MSZP jogi képviseletét ellátó, korábban börtönben lévő Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának adott megbízást a VII. kerületi önkormányzat ügyeinek az átvizsgálására.
Vágólapra másolva!

A lapunk birtokába került dokumentum alapján Erzsébetváros újdonsült polgármestere, Niedermüller Péter

Czeglédy Csaba szombathelyi ügyvédi irodájának adott megbízást a VII. kerületi önkormányzat szerződéseinek, illetve jogi ügyeinek az áttekintésére.

A november 5-i keltezésű dokumentum alapján a megbízás november 1-től december 31-ig tart.

Forrás: Origo

Ahogy arról az Origo már több alkalommal is beszámolt, a korábban az MSZP és a DK jogi képviseletét ellátó Czeglédy Csaba Human Operator Zrt. nevű cégéhez kapcsolódó bűnszervezet ügyében

februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 ember ellen.

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése és más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A Human Operator Zrt. két generál alvállalkozó közbeiktatásával - amelyek nyolc iskolaszövetkezetet vontak be - munkaerőt közvetített magyarországi cégeknek. A foglalkoztatottak után fizetendő adókat és közterheket a dolgozókat névleg alkalmazó szövetkezetek nem vallották be, vagy csak részben, és nem fizették be.

A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A bíróság eddig hét, a bűnösségét beismerő vádlottról hozott jogerős ítéletet.

Az ügy miatt Czeglédy Csaba több hónapon át ült előzetesben, azonban tavasszal a DK EP-képviselőjelöltje lett, aminek köszönhetően mentelmi jogot kapott.

Czeglédy Csaba és Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az EP-be ugyan nem jutott be, de az október 13-i önkormányzati választás eredményeképpen képviselő lett Szombathelyen, ami azt jelenti, hogy

a mentelmi joga meghosszabbodott 5 évvel.

Czeglédy Csaba Niedermüllernek hála pedig a bulinegyedbe is beteheti a lábát. Ennyit arról, hogy az ellenzék fellép a korrupció ellen.