Ha nem védjük Európa határait, Európa létezésének alapjait veszélyeztetjük

Kovács Zoltán, Fidesz eredményváró, EP választás, 2019 Európai Parlament, EP2019
Vágólapra másolva!
Ha nem védjük Európa határait, Európa létezésének alapjait veszélyeztetjük – jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Orbán Viktor magyar kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti tárgyalását értékelve leszögezte, hogy

Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt.

Törökország türelmének és erőfeszítéseinek is vannak határai.

Ha Törökország és más országok nem arra törekszenek, hogy az embereket saját lakóhelyére vigyék vissza, ha Európa felé nyitják ki a kapukat, az beláthatatlan következménnyel járna. Magyarország megerősítette a határvédelmet, kerítés épült, megerősítette a "jogi határzárat" is, de senki nem szeretné újra átélni azt, ami 2015-ben volt – tette hozzá.

– szögezte le a kormányszóvivő, megjegyezve: hosszú éveken át "gürcöltünk", hogy bekerüljünk a schengeni rendszerbe, ha viszont Törökország Európa felé nyitja meg kapuit, többek között a szabad utazás lehetősége is veszélybe kerül.

Kovács Zoltán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a magyar kormány vezérelve, hogy a "Berlin-Moszkva-Ankara-Isztambul háromszögben" mindhárom nagyhatalommal jó kapcsolatot kell ápolni.