Nem az ellenőrzés okoz hosszabb várakozási időt a határokon

2019.11.07. 19:18

Nem a rendőrség útdíjellenőrzésének szigorítása okozza a tehergépkocsik hosszabb várakozási idejét a schengeni határszakaszon. A tehergépjármű-forgalommal leginkább érintett határátkelőhelyek teljes kapacitással működnek – közölte a police.hu.

Az év végéhez közeledve – a korábbi évek gyakorlata szerint – tapasztalható a nemzetközi tehergépjármű-forgalom megnövekedése a határátkelőhelyeken, várhatóan az év végéig.

A rendőrség, ahogy eddig is, a törvényi kötelezettségének eleget téve határforgalmi ellenőrzéskor azt vizsgálja, hogy az üzembentartók befizették-e a megtett úttal arányos díjakat.

Az ellenőrzés során minden 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsinál, nyerges vontatónál, illetve az ilyen gépjárműből és az általa vontatott pótkocsiból, félpótkocsiból álló járműszerelvénynél vizsgálják, hogy a járműhöz kapcsolódóan a megelőző 150 nap során volt-e útdíjfizetéssel kapcsolatos jogsértés.

Torlódás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-énForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján megnövekedett a külföldön nyilvántartott autókkal kapcsolatos jogsértések, köztük az útdíj meg nem fizetések száma. Ezekben az esetekben a rendőrség a helyszínen lefolytatja a szükséges eljárást. 

A magyar rendőrség, illetve a román és a szerb határőrizeti szervek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a határátlépésben ne legyen fennakadás. Az érintett határátkelőhelyek teljes kapacitással működnek, az autóbusz- és a személygépkocsi-forgalmat az ellenőrzések nem érintik; forgalmukban nincs jelentősebb fennakadás.