Sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Várkert Bazárban. Az eseményen az Origo újságírója, Kovács András arról kérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy mit szól ahhoz, hogy hivatalosan is bejelentették: Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztosjelölt lett.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, hogy 

ez egy olyan ügy, mármint az unió bővítése, amely külön konferenciákat érdemelne. Ennél hálátlanabb portfólió nincsen jelenleg. Látjuk, hogyan szenved az EU régi tagállamainak közössége, hogy igent tudjon mondani egy-egy új tagországnak - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy ami eddig bővítésként történt, az más volt, mint ami ezután történik. 
Nem egyszerűen nemet mondtak Észak-Macedónia és Albánia bővítésére, hanem az egész bővítési folyamatot újra akarják értékelni. 

- mondta a magyar miniszterelnök.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón 2019. november 7-énForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fő kérdés, hol vannak az unió határai, milyen újfajta tárgyalási formát akarunk. 
Nem azt a biciklit kell tekerni, ami eddig volt, hanem egy új jármű kell – tette hozzá. 

Ennél sokkal könnyebb és kifizetődőbb portfóliók is vannak, de ennek a területnek a vitele egyértelműen mutatja, hogy Magyarország elkötelezett az unió mellett  - zárta az Origónak adott válaszát Orbán Viktor.