Donáth Anna szerint a felvidéki magyarok lehetnek büszke szlovákok is

Donáth Anna Júlia, Momentum
Budapest, 2019. május 21. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselőjelöltje. Az Európai Unió tagállamaiban 2019. május 23. és 26. között európai parlamenti választásokat tartanak. Magyarországon május 26-án lesz a szavazás. MTI/Momentum
Vágólapra másolva!
A Momentum Mozgalom egyik európai parlamenti képviselője, a számos családi, magánéleti botrányba keveredett Donáth Anna csütörtökön részt vett a liberális, Renew Europe-tag Progresszív Szlovákia (PS) mozgalom magyar platformja parlamenti képviselőjelöltjeinek és a párt magyar nyelvű programjának a bemutatóján, a felvidéki Révkomáromban. Donáth Anna az eseményen azt mondta, hogy szerinte a felvidéki magyarok lehetnek úgy magyarok, hogy közben büszke szlovákok. A magyarországi liberális politikus tehát leszlovákozta a felvidéki nemzettársainkat, és közben – áttételesen – arra biztatta őket, hogy asszimilálódjanak a szlovák többséghez.
Vágólapra másolva!

Az Origo még augusztusban beszámolt róla, hogy a felvidéki magyarság megosztása céljából a liberális beállítottságú Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko-PS) mozgalom bejelentette a magyar tagozata megalakítását „Magyar Platform" név alatt.

A Progresszív Szlovákia mozgalom Magyar Platformjának a megalakítása, Révkomárom, 2019. augusztus 26. Forrás: MA7.SK

A PS Zuzana Čaputová új szlovák államfő pártja, és nem mellesleg az Emmanuel Macron francia államfő vezetésével létrejött, Dacian Cioloş szélsőjobboldali múltú, magyarellenes bukott román miniszterelnök (névleges) irányítása alatt működő Renew Europe (Újítsuk meg Európát) liberális európai parlamenti (EP-) frakció része, amelynek tagja a Momentum is.

A félig magyar, félig szlovák nemzetiségű, kassai születésű Martin Dubéci, a PS elnökségi tagja, illetve titkára és a pártiroda vezetője nevéhez fűződik a magyar platform megalakítása.

A politikus több szlovákiai párttal is elképzelhetőnek tartja az együttműködést, de szerinte az Magyar Közösség Párt (MKP) esetében problémásak lehetnek az Orbán Viktor kormányfőhöz fűződő kapcsolataik.

Tehát ő annyira „liberális", hogy problémát lát a magyar miniszterelnök és egy felvidéki magyar párt közötti jó kooperációban...

Dubéci nem kívánta kezdeményezésüket a Most-Híd vegyespárti modelljéhez hasonlítani, inkább egy komplex projektnek minősítette a PS-t.

- fűzte hozzá, meglehetősen őszintén kijelentve, hogy nem kívánnak foglalkozni a felvidéki magyarok problémáival.

A vegyes nemzetiségű családból származó politikus véleménye alapján,

az autonómia nem megoldás a nemzetiségi kérdésre, ezt a kilencvenes évek vitájának tartja, amit „etnikai" politikusok használtak fel a viták szítására.

Dubéci és a szlovák liberálisok tehát egyértelműen és határozottan közölték, hogy

Ilyen szlovákiai politikusok rendezvényén vett részt a momentumos Donáth Anna EP-képviselő.

A Progresszív Szlovákia révkomáromi, csütörtöki rendezvényén bemutatták a „Magyar Platform" parlamenti képviselőjelöltjeit, és a párt magyar nyelvű programját.

Az eseményről Donáth a Twitter-oldalán számolt be.

A kampányrendezvényről a Facebook-oldalán részleteket osztott meg Gubík László, az MKP ifjúsági szervezetének, a Via Nova-Új Útnak az elnöke is.

Gubík bejegyzése alapján

Donáth Anna – többet között azt mondta „...mert lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk."

A magyarországi liberális politikus tehát leszlovákozta a felvidéki nemzettársainkat, és közben – áttételesen – arra biztatta őket, hogy asszimilálódjanak a szlovák többséghez.

A Progresszív Szlovákia egyébként annyira nem magyarbarát párt, hogy még Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti hivatalos látogatása ellen is tiltakoztak.

A Momentum pedig nem győzött ezért hálálkodni nekik.

Forrás: FACEBOOK