Jövőre 40 milliárd forintból folytatódik az Egészséges Budapest Program - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot, 2018-ban 30 milliárd forintot, idén 41,9 milliárd forintot biztosított. 

Csaknem húsz budapesti és Pest megyei kórház, valamint szakrendelő esetében kezdődött meg a közelmúltban a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése az Egészséges Budapest Program infrastrukturális fejlesztéseinek keretében - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A több mint 700 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztési programban eddig csaknem 5000 sebészeti, anesztéziás, képalkotó, valamint kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszközt vehettek birtokba az intézmények.

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programjában folytatódik az érintett 4 centrumkórház, 11 országos gyógyintézet, 13 társkórház és 32 szakrendelő infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztése.

A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot, 2018-ban 30 milliárd forintot biztosított. Az idei büdzsében 41,9 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Programra (EBP).2020-ban pedig 40 milliárd forintból folytatódik majd a program.

Eddig összesen mintegy 245 milliárd forint hazai és uniós forrásról született döntés - írta a minisztérium. 

Uzsoki utcai kórházFotó: Bielik István - Origo

Az Egészséges Budapest Program a kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjának, valamint informatikai eszközparkjának megújítását is tervezi 2026-ig.

Az infrastrukturális fejlesztések keretében a közelmúltban 17 kórház és szakrendelő esetében - köztük az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, az Uzsoki Utcai Kórházban és Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban - kezdődött meg a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése.

Mindezeken túl tavaly év végén lezajlott két centrumkórház tervpályázatának eredményhirdetése, az Észak-Közép-budai Centrumkórház tervezésről szóló közbeszerzési eljárás pedig még idén novemberben megjelenik.