Jövőre 40 milliárd forint jut a budapesti egészségügyi fejlesztésekre

Uzsoki utcai kórház VIP osztály kórterem betegszoba Uzsoki utcai kórház VIP osztály kórterem Uzsoki utcai kórház VIP osztály
Uzsoki utcai kórház VIP osztály
Vágólapra másolva!
Jövőre 40 milliárd forintból folytatódik az Egészséges Budapest Program - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot, 2018-ban 30 milliárd forintot, idén 41,9 milliárd forintot biztosított. 
Vágólapra másolva!

Csaknem húsz budapesti és Pest megyei kórház, valamint szakrendelő esetében kezdődött meg a közelmúltban a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése az Egészséges Budapest Program infrastrukturális fejlesztéseinek keretében - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A több mint 700 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztési programban eddig csaknem 5000 sebészeti, anesztéziás, képalkotó, valamint kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszközt vehettek birtokba az intézmények.

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programjában folytatódik az érintett

4 centrumkórház, 11 országos gyógyintézet, 13 társkórház és 32 szakrendelő infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztése.

A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a kormány 2017-ben 40 milliárd forintot, 2018-ban 30 milliárd forintot biztosított. Az idei büdzsében 41,9 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Programra (EBP).

2020-ban pedig 40 milliárd forintból folytatódik majd a program.

Eddig összesen mintegy 245 milliárd forint hazai és uniós forrásról született döntés - írta a minisztérium.

Uzsoki utcai kórház Fotó: Bielik István - Origo

Az Egészséges Budapest Program a kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjának, valamint informatikai eszközparkjának megújítását is tervezi 2026-ig.

Az infrastrukturális fejlesztések keretében a közelmúltban 17 kórház és szakrendelő esetében - köztük az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, az Uzsoki Utcai Kórházban és Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban - kezdődött meg a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése.

Mindezeken túl tavaly év végén lezajlott két centrumkórház tervpályázatának eredményhirdetése, az Észak-Közép-budai Centrumkórház tervezésről szóló közbeszerzési eljárás pedig még idén novemberben megjelenik.