Vita alakulhat ki a migrációs politikáról az új Európai Bizottságban

VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2019. július 16. Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Vitára számít a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az új összetételű Európai Bizottságban (EB) a migrációs politikáról, mert az több politikai irányzathoz tartozó biztos feladatköre is. Vargha Márk úgy látja, hogy az is elképzelhető, hogy aki nem akar migránsokat befogadni, az például rendőri egységek frontországba küldésével vagy bizonyos mechanizmus alapján történő plusz befizetéssel is hozzájárulhat a migráció kezeléséhez.
Vágólapra másolva!

Vargha Márk szombaton az M1 aktuális csatornán beszélt arról, hogy a biztosoknak először az Európai Bizottságban kell megvitatniuk a lehetőségeket, és csak utána kerülhet a javaslatuk az Európai Tanács elé.

Strasbourg, 2019. július 16. Az Európai Bizottság elnökének megválasztott Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen által tervezett, újfajta migrációs politikával kapcsolatban azt mondta:

elképzelhető, hogy aki nem akar migránsokat befogadni, az például rendőri egységek frontországba küldésével vagy bizonyos mechanizmus alapján történő plusz befizetéssel is hozzájárulhat a migráció kezeléséhez.

Az EU-török paktum megújításával kapcsolatban pedig arról beszélt,a szakértő, hogy egyik félnek sem érdeke felrúgni a megállapodást, mert a Törökország és az EU magországai közötti kereskedelem volumenének nagysága miatt egyik fél sem vállalhat ekkora kockázatot.

A paktum megújítása technikai ok miatt késik, nem áll mögötte valós politikai szándék

- mondta Vargha Márk.