Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselőtől megkérdezték a Jobbik jászberényi fórumán, mit szól ahhoz, hogy a Momentum egy román politikust támogat a magyar helyett a mai romániai elnökválasztáson? Némi tétovázás után úgy válaszolt, "ennyi erővel kérdezhetne arról, hogy az etiópok miért építenek gátat a Níluson." Itt az újabb, durva magyarellenes gyalázkodás: a Momentum után a Jobbik is beszállt a határon túli magyarok ellen irányuló őrületbe.

Bár a kettős állampolgárság megadásával úgy tűnt, kialakult valamiféle konszenzus - Gyurcsányékat leszámítva - az anyaországi pártok között a határon túli magyarok ügyeit illetően, ez az állapot a Momentum múlt heti lépésével borulni látszik. Mint ismert, Fekete-Győr András Kolozsváron bejelentette, pártja a román Dan Barnát támogatja Kelemen Hunor helyett a romániai elnökválasztáson. Ezt követően nem volt megállás, és a párt vezető politikusai egy emberként próbáltak meg belerúgni a határon túli magyarokba. Nem kellett sok időnek eltelnie, és a Jobbik Magyarországért Mozgalom is beállt a magyarellenes szólamokat hangoztató kórusba.

"Ennyi erővel az etiópok gátépítéséről is kérdezhetett volna"

Szombaton az ellenzék jászberényi polgármesterjelöltje, és Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, európai parlamenti képviselője sajtótájékoztatót tartott a jászsági városban, ahol éppen ma tartanak időközi választást Budai gyanús szavazatai miatt. A  HírTv megkérdezte Gyöngyösitől, mit szól ahhoz, hogy Fekete-Győr erdélyi útján a román Barnát biztosította támogatásáról, pedig magyar jelölt is van. A jobbikos politikus úgy válaszolt, hogy a Momentumnak "szíve joga" azt támogatni, akit akar.

Mivel nem adott konkrét választ a feltett kérdésre, ezért a hírtelevízió tett még egy próbát: azt szerették volna megtudni Gyöngyösitől, pártjának van-e egyáltalán véleménye az ügyről. Az európai parlamenti képviselő egy pillanatra zavarba jött, majd a határontúliak ügyét az etiópok gátépítéséhez hasonlította.

A Jobbiknak van véleménye az ügyről, de ennyi erővel kérdezhetne arról, hogy az etiópok miért építenek gátat a Níluson, és ez milyen következményekkel fog járni

- mondta a politikus.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője az etiópok gátépítéséhez hasonlította a határon túli magyarok ügyétFotó: Polyák Attila - Origo

Sorban rúgnak beléjük

Ahogy beszámoltunk róla, Fekete-Győr András után Cseh Katalin is a magyar jelölt, Kelemen Hunor ellen foglalt állást a romániai elnökválasztás kapcsán. A párt EP-képviselője az erdélyi Nagyszebenben beszélt a román-magyar kapcsolatok lehetőségeiről és buktatóiról.

A súlyos családi botrányokkal terhelt és Magyarországnak Brüsszelben rendszeresen ártani próbáló Donáth Anna sem maradt ki a sorból, a Progresszív Szlovákia mozgalom Magyar Platformjának bemutatkozásán kampányolt a szlovák párt mellett. A Momentum másik EP-képviselője közösségi oldalán úgy fogalmazott, "mert lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk."