Karácsony egyik nap még kitiltotta volna a dízelautókat a fővárosból, másnap már letagadta, aztán jött egy új ötlet

KARÁCSONY Gergely; ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. október 16. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester beszél első nemzetközi sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Patyolat Bárban 2019. október 16-án. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy Budapest új vezetése készen áll partneri viszony kialakítására a kormánnyal. Ezt pénteki hivatalba lépése után levélben jelzi Orbán Viktor miniszterelnöknek, akitől személyes találkozót kér. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Pénteken még arról beszélt, hogy ki fogja tiltani az összes dízelautót a fővárosból, szombaton már hazugságnak nevezte azt, hogy arról beszélt, kitiltaná az összes dízelt - Karácsony Gergely még csak néhány hete főpolgármester, de máris képes 24 óra alatt belezavarodni saját hazugságába. Vasárnap azonban még egyet csavart az addigiakon: egy harmadik verzióval állt elő.
Vágólapra másolva!

"Megfontolt, hosszútávú stratégia keretében szigorítjuk a behajtást, és bizonyos besorolású autók nem hajthatnak be a városba. Szó nincs arról, hogy minden dízelautót azonnal kitiltanánk. Természetesen olyan szakmai javaslatot teszünk, amely kellő egyensúlyt tud teremteni a város levegőminőségének és a közlekedők szempontjai között. De az egyszerűen hazugság, hallgassák vissza a felvételt, arról beszéltem, hogy hosszútávon erre is fel kell készülnünk"

- ezt válaszolta Karácsony Gergely, amikor szombaton a HírTV rákérdezett, komolyan gondolta-e azt, hogy az összes dízelautót kitiltaná a fővárosból. Szavaiból két fontos dolog derült ki:

  • csak bizonyos besorolású autókat tiltanának ki Budapest utcáiról, nem az összes dízelautót; és
  • hazugságnak tartja, hogy korábban valamennyi dízelautó kitiltásáról beszélt.

Pedig a Karácsony által emlegetett felvétel teljesen mást mutat. Mint ismert, a balliberális holdudvart már a Fővárosi Közgyűlés első ülésén kitömő főpolgármester pénteken az Inforádiónak nyilatkozva a következőket mondta, idézzük:

  • Inforádió: Abból, hogy klímavészhelyzetet hirdettek, abból egy idő után következik, hogy nem mehetek haza a 15 éves dízelautómmal?
  • Karácsony: Előbb-utóbb következni fog.
  • Inforádió: Százezreket fog érinteni...
  • Karácsony: Igen, természetesen. Ezért nem az egyik napról a másikra szeretnénk ezt meghatározni.

Nem kell komoly gondolkodónak lenni ahhoz, hogy feltűnjön, Karácsony teljesen mást mondott a dízelautók kitiltásának ügyében pénteken és szombaton. Mivel két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó állítást fogalmazott meg a fajsúlyos problémában, így egyelőre csak találgatni lehet, hogy az A vagy a B verzió lép majd életbe.

Tiltakozás a korlátozó intézkedés ellen

A főpolgármesterrel szemben viszont ugyanazt gondolják az emberek, egységesen elutasítják. Megírtuk, hogy a terv óriási felháborodást okozott a választók körében, akik a legnagyobb közösségi oldalon mondták el véleményüket. Többen közülük úgy látják, csak a valós problémák eltereléséről szól Karácsony ötlete, míg mások szerint teljes káoszt hozna a városnak, ha megvalósulna az intézkedés.

"Szerintem tiltsunk ki minden autót! Csak riksával meg szekérrel lehessen közlekedni! Budapest hamarosan úgyis egy hatalmas erdő lesz!"– írta az egyik hozzászóló az Origo Facebook-oldalán. Volt, aki úgy vélekedett, hogy Karácsony "nem tudja, mit csinál, illetve mi a következménye. Még azt sem tartja be, amit ígért, de az összellenzékiek kedvében akar járni kapzsi kívánságok teljesítéseként első legfontosabb feladatként."

Itt az újabb verzió

Miután heves bírálatokat váltott ki a dízelautók kitiltása a budapestiek körében, Karácsony újabb ötlettel állt elő. Az ATV híradójában arról beszélt, hogy "alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat" hozna létre Budapesten. Ez egyébként azt eredményezné a gyakorlatban, hogy a kijelölt területekről a gépjárművek nagy része kiszorulna. Az ötlet annyira abszurd, hogy még a környezetvédők is elutasítják: a Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy Karácsony Gergely ezzel azt érné el, hogy a zónák környékén élők élete lesz sokkal rosszabb.

Nem mondja kétszer ugyanazt

Nemcsak a dízelautókkal kapcsolatban beszél Karácsony összevissza. Pár nappal főpolgármesterré választása után az egyik legfontosabb kampányfelületének, az Indexnek adott interjújában arról beszélt, nem szeretné átnevezni, de nem örül annak, hogy van Wass Albert tér Budapesten, hiszen az írót nácinak tartja. Óriási felháborodás lett a kijelentéséből, több civil szervezet tiltakozott a minősítgetés ellen. Mint ismert, Wass az egyik legfontosabb XX. századi erdélyi író-költő, akinek a nevéhez olyan remekművek kötődnek, mint a Funtinelli boszrokány, vagy éppen a Kard és kasza. Ráadásul az amerikai emigrációban élő Wass Albertet csak a román kommunista diktatúra nevezte nácinak, az Egyesült Államok kormányzati szervei többször is tisztázták őt. A tiltakozást látva a Párbeszéd társelnöke egy héttel később már visszakozott, és bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott.

Karácsony egyik legfontosabb kampányígérete az Európában is elismert Liget Budapest-terv leállítása volt, azonban a választások után a balliberális propagandamédia segítségével megpróbál visszalépni ebből. A választás előtt keménykedni akaró Karácsony nagyot fordult október 13-a után: jelenleg ott tart, hogy a fejlesztés kapcsán a Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza megépítését nem támogatja, a Néprajzi Múzeummal és a Zene Házával viszont már nincs gondja.

A választás után már a korábban nagyképűen hangoztatott "stadionstop" sem kerül elő. A Bozsik Stadion ellen sem mer tiltakozni, miután szembesült a kispestiek haragjával, a népligeti 20 ezres kézilabda-stadionnal kapcsolatban - ami ellen hisztérikus kampány folyt a választás előtt az ellenzéki propagandamédiában -, hirtelen rájött: nem is kézilabdacsarnok, hanem rendezvényközpont.

Így már ez ellen sem tiltakozik. Most. Arra nem vállalkozunk, hogy megjósoljuk, mit fog mondani holnap.