Vágólapra másolva!
Teljesen természetes, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium összeállít egy listát azon külképviseletek számára a művészekről és közéleti szereplőkről, akiket meg akarnak hívni a rendszerváltás harmincadik évfordulója kapcsán, de semmilyen utasítást nem küldött ezzel kapcsolatban – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az Origónak egy friss sajtóhír kapcsán.
Vágólapra másolva!

Nem küldtünk ki semmilyen központi utasítást a külképviseleteknek azzal kapcsolatban, hogy kiket kell meghívni az ünnepségekre – így reagált Menczer Tamás, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára az Origónak azzal a hírrel kapcsolatban, miszerint a kormány ajánlott történészeket, elemzőket, művészeket a nagykövetségeknek a rendszerváltás harmincadik évfordulójának megünnepléséhez. Valóban van egy lista javaslatokkal azon képviseletek számára, amelyek erre igényt tartanak – tette hozzá.

Természetesen, ha egy külképviseletnek más javaslata van, akkor a külképviselet is tehet javaslatot – mondta Menczer. A számokat tekintve: a 30 éve szabadon emlékév keretében, a KKM a világ minden táján, 52 külképviseleten, összesen 111 programot valósít meg 2019-ben – tette hozzá.

Ennek a kultúrában is meg kell jelennie

Menczer arról is beszélt, hogy a kultúrdiplomáciával kapcsolatos felfogása három pontban összegezhető. Nekem nem jelent problémát tapsolni egy olyan művésznek, aki nem szimpatizál a kormánnyal, a művészi színvonal nem politikai világnézeti kérdés – mondta az államtitkár.

Tudom, hogy a balliberális oldal évtizedeken keresztül megszokta, hogy a kulturális életet száz százalékban leuralja, azonban ezt nem tudja elfogadni – mondta Menczer. Azt a gyakorlatot pedig soha nem fogom sem támogatni, sem eltűrni, hogy a kulturális élet szereplői közpénzen részt vegyenek külföldi kulturális rendezvényeken, majd ezeken a megválasztott magyar kormányt kritizálják - zárta szavait.

Nem ez volt az első fake news a Népszaván

Legutóbb azt a fake news-t terjesztette a Népszava, miszerint „a megyei napilapok teljes bedarálására készülhetnek". Mindezzel kapcsolatban Pauska Zsolt, a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatója arról beszélt, idáig jutottak balliberális polgártársaink – mert kollégáknak már nem nevezhetjük őket. Az újságíró ugyanis arról ismerszik meg, hogy legalább megpróbál igazat írni. Ők már, jól láthatóan, nem is próbálkoznak ezzel. A Népszava cikke szemenszedett hazugság - tette hozzá.