Répássy Árpád: A magyar bírósági szervezet Európa élvonalában van

EMBERI LAKHELY épületfotó FOTÓ FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY panoráma felvétel parkoló személyautó utcakép városkép
Budapest, 2016. november 26. A Fővárosi Ítélőtábla, és a Kúria épülete az V. kerület, Markó utca 16-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A magyar bírósági szervezet Európa élvonalában van, szemben a bírói illetményekkel - mondta Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese kedden a parlament igazságügyi bizottsága előtt. Hozzátette: reménykednek, hogy az illetményeket illetően rövidesen változás lesz.
Vágólapra másolva!

Répássy Árpád a szervezet 2018. évi tevékenységéről tartott beszámolójában kitért arra, hogy 11 ezer kollégája kérését tolmácsolja, amikor felveti az illetménykérdést, és abban reménykedik, hogy a jelenleginél jobban elismeri a jogalkotó

A Kúria épülete Forrás: MTI/Róka László

Az igazságügyi bizottság előtt az OBH elnöke, Handó Tünde akadályoztatása miatt nem tudott megjelenni, ezért az OBH elnökhelyettesei adtak számot a szervezet tevékenységéről. Handó Tündét az Országgyűlés múlt héten alkotmánybíróvá választotta 2020. január 1-jei hatállyal.

Répássy Árpád a bizottság előtt hangsúlyozta, 2018-ban a nyolcezer igazságügyi alkalmazott és háromezer bíró az alaptörvényben meghatározottak szerint, annak szellemében végezte a munkáját.

A bíróságok 2018-ban kimagasló ügyforgalmi mutatókkal rendelkeztek, a magyar bírósági rendszer rendkívül rangos helyet foglal el az európai igazságügyi eredménytáblán, a 21. századi digitális innovációkkal "Európa élvonalában vagyunk", nő az ügyfelek elégedettsége,

emellett a bírósági szervezet nagy figyelmet fordít a hagyományápolásra és a családbarát intézkedésekre is

- sorolta.

Répássy Árpád kiemelte azt is, hogy tavaly 1 millió 248 ezer ügy érkezett a bíróságokra, de ennél többet fejeztek be, az ügyhátralék 75 ezerrel csökkent, vagyis egy év alatt a hátralék közel egynegyedét sikerült tavaly ledolgozni a bírságokon.

A két éven túli ügyek száma 2012-höz képest 2018 végére 40 százalékkal csökkent, és az ügyek 85 százaléka befejeződött egy éven belül. A civilisztikai peres ügyek 91 százaléka egy éven belül befejeződött az összes törvényszéken, és volt öt olyan törvényszék, ahol ez az arány a 95 százalékot is meghaladta.

Mint mondta, az ügyfél-elégedettséget az is mutatja, hogy a civilisztikai területen tíz elsőfokú ítéletből kilencet elfogadtak az ügyfelek.

Hozzátette, hogy tavaly is az európai igazságszolgáltatás élvonalában volt a magyar bírósági rendszer és az igazságügyi eredménytáblán az első harmadban foglalt helyet. Az EU 28 tagállama közül

  • Magyarországon volt a második legalacsonyabb a közigazgatási peres ügyhátralék,
  • ötödik volt az ország a közigazgatási ügyek időtartamát illetően,
  • és első az elektronikus ügyintézésben és a bírósági közvetítés lehetőségének biztosításában.

Répássy kiemelte, hogy a hatékony, időszerű, minőségi ítélkezésnek alapvető feltétele a kiegyensúlyozott és arányos munkateher a bíróságokon, az egy bíróra jutó ügyhátralék 2012-höz képest országos átlagban 50 százalékra csökkent.

Szólt arról is, hogy a tavaly életbe lépett új eljárási kódexekre történő átállás "viszonylag zökkenőmentes" volt, a felkészülésnek köszönhetően.

Bajkai István (Fidesz) megköszönte a testület munkáját és az előzetes döntéshozatali eljárással kapcsolatban kérdezte az OBH elnökhelyettesét. Répássy Árpád elmondta: az előzetes döntéshozatali eljárás az összehasonlító jog és a nemzeti jog fejlesztésének eszköze lehet, és az OBH arra koncentrál, hogy ezt a jogintézményt a bírák is ilyen eszközként használják.

A Handó Tünde munkáját érintő ellenzéki kritikákkal kapcsolatban Répássy Árpád úgy reagált,

az OBH elnöke átvezette a bíróságot a 21. századba.

Eredmény- és ügyfélorientált, a méreteihez képest viszonylag gyorsan és rugalmasan reagáló, hatékony államhatalmi szervezetet épített fel - fogalmazott Répássy Árpád.

A bizottság nyolc igen szavazattal, négy nem ellenében, egy tartózkodás mellett elfogadta a beszámolót.