Bíróság előtt Gyárfás Tamás, ahol tagadta a bűnösségét

GYÁRFÁS Tamás
Budapest, 2019. november 12. Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető távozik az előkészítő ülésről a Fővárosi Törvényszék épületéből 2019. november 12-én. A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Tagadta bűnösségét a Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett gyilkossággal megvádolt Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető a Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésén, kedden.
Vágólapra másolva!

Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban gyilkolta meg Budapesten Jozef Roháč, aki az emiatt kiszabott jogerős szabadságvesztését tölti.

Az ügyészség azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János meggyilkolásával, és Portik Tamás meg is szervezte ezt.

Emiatt Portik Tamás ellen is folyamatban van perújítási eljárás, amit egyesíthetnek a Gyárfás Tamás ellen folyó eljárással.

Gyárfás Tamás Fotó: Polyák Attila - Origo

A keddi előkészítő ülésen az ügyész elmondta, hogy 52 tanúval, okiratokkal, szakértőkkel és "legfőképp" a Portik és Gyárfás közti, Portik által rögzített hangfelvételekkel akarják bizonyítani Gyárfás Tamás bűnösségét.

Ezután Gyárfás Tamás felolvasta az előkészítő ülésre készített védekezését, aminek lényege, hogy az ügyészség feltételezése abszurd, az ő személyiségétől idegen az erőszak. Fenyő Jánossal fennálló lényeges nézeteltérései pedig már több mint egy évvel a gyilkosság előtt lezárultak, ezért nem is állt érdekében megöletni riválisát.

Leszögezte, hogy nem ismeri be bűnösségét, mert nincs mit beismernie. Sem Portik Tamást, sem Tasnádi Pétert, sem senki mást nem bízott meg gyilkossággal.

Gyárfás Tamás több mint egyórás védekezésében arra is felhívta a figyelmet, hogy Tasnádi Péter éveken át teljesen mást mondott a történtekről, az inkriminált hangfelvételekkel pedig Portik csapdát akart állítani, zsarolni akarta őt, továbbá az 515 perces hosszúságú, 2003-2004-ben készült felvételeken 3551 kihagyás, illetve számtalan nem érthető részlet van, ezért nem lehet alkalmas bizonyíték.

Mint mondta, azért nem fordult a hatóságokhoz, mert félt a bűnözők bosszújától.

Gyárfás Tamás ügyvédje az előkészítő ülésen javasolta a tanúkénti meghallgatását mások mellett Pintér Dezsőnek, a TV2 volt elnökének, Németh Péternek, a Népszava volt főszerkesztőjének, Pallagi Ferencnek, a Blikk volt főszerkesztőjének és Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyésznek, továbbá kérte többek között a hangfelvételek kirekesztését a bizonyítékok közül.

A törvényszék jövő februárra tűzte ki a következő tárgyalásokat, ahol folytatják Gyárfás Tamás meghallgatását.

Mi történt ma?

Előkészítő üléssel kezdődik meg ma a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás büntetőpere. Gyárfás Tamást a Fővárosi Főügyészség

vádolta meg július 30-án.

A vád lényege szerint Gyárfás bujtotta fel Portik Tamást arra, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő János médiavállalkozót, amit Portik megbízása alapján

1998-ban a szlovák maffia bérgyilkosa, Jozef Roháč végre is hajtott.

Gyárfás Tamást tavaly április 17-én vették őrizetbe és gyanúsították meg a bűncselekménnyel. Az ügyészség indítványozta előzetes letartóztatását,

ám a bíróság 200 millió forint óvadék ellenében lakhelyelhagyási tilalomra ítélte azzal, hogy nyomkövetőt kell viselnie.

A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberöléssel megvádolt Gyárfás Tamás tagadta bűnösségét Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Mi a vád?

A mai előkészítő ülésen elsőként a vádhatóság ismerteti a vádat.

Gyárfás Tamás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János, aki egy videókazettákat terjesztő és egy napilapot kiadó gazdasági társaságnak – a VICO Rt.-nek – is vezérigazgatója volt. Gyárfás és Fenyő között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás Tamás 1997-ben elhatározta,

hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyő Jánost.

Ezért 1997 szeptemberében megbízott ezzel egy, az éjszakai életből közismert személyt (Tasnádi Pétert, aki tanúként részese a pernek),

aki 12 millió forintért vállalta, ám hatmillió forint előleg átvétele után nem teljesítette a megbízást.

A vádlott választása ezek után Portik Tamásra esett, akit 1994 óta ismert. A vád szerint Portik Tamás a megbízást elfogadta, és rávette az emiatt időközben jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre elítélt Jozef Roháčot Fenyő János megölésére. Roháč 1998. február 11-én a késő délutáni órákban Budapest II. kerületében, a Margit körút és a Margit utca sarkánál, a piros lámpánál a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte.