Hatévesre növelik a képzést az Állatorvostudományi Egyetemen

2019.11.12. 06:28

A jelenlegi 11-ről 12 félévesre tervezik bővíteni a képzést az Állatorvostudományi Egyetemen, a rendszer átalakításával egyebek között az ágazaton belüli hiányszakmákat szeretnék csökkenteni - mondta Sótonyi Péter, a felsőoktatási intézmény rektora a Világgazdaság keddi számában megjelent interjúban.

A plusz félév lehetőséget adna a hallgatóknak a napi kompetenciák hatékonyabb elsajátítására és az állatfajonkénti specializációra.

Megjegyezte viszont, hogy a hiányszakmák - köztük a hatósági állatorvosi tevékenység - újbóli divatba hozásához kormányzati döntésekre is szükség van. Szintén szükségesnek tartják, hogy az állatorvosok számára is legyen elérhető életpályamodell.

Beszélt a rektor arról is, hogy az Európa négy legjobbja közé sorolt budapesti egyetemre ötszörös a túljelentkezés, és itt tanul a legtöbb idegen nyelvű hallgató.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Jelenleg 663 magyar és 52 országból 1178 külföldi hallgatójuk van. Az utóbbiaknak ráadásul jelentős árbevétel is köszönhető, mert fejenként évente 12 ezer eurót fizetnek a képzésért.