Gazdaságvédelmi, családvédelmi, biztonságot erősítő javaslatokat nyújtott be a kormány

2019.11.13. 16:50

A kormány több, a magyar gazdaság védelmét, a magyar családok védelmét, és Magyarország biztonságát szolgáló törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdán az MTI-vel.

A parlamentet többek között kérik, hogy támogassa a magyar gazdaság védelmét, a gazdaság kifehérítését és a hazai vállalkozások adó- és adminisztráció csökkentését szolgáló további intézkedéseket.

A migráció és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében kérik a parlament felhatalmazását az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai műveletekben való további részvételhez.

A családok védelmével összefüggő törvények módosítása között többek között megteremtjük a januártól életbe lépő nagyszülői gyedben részesülők számára a munkavállalói védelmet - olvasható a közleményben.

Tovább csökkentik a bürokráciát az állampolgári ügyintézéseknél, számos ügyintézés tovább egyszerűsödik, pl.

  • a vállalkozásokat,
  • a nyugdíj előtt állókat,
  • a közgyógyellátásra jogosultakat,
  • a megváltozott munkaképességűeket
  • és a fogyatékkal élő gyermekek szüleit érintő ügyintézések.
IllusztrációForrás: AFP/James Hardy

A kormány az önkormányzati feladatellátás közül kiemelten fontosnak tartja a városi tömegközlekedés zavartalan biztosítását, ezért különösen a budapesti tömegközlekedés működőképességének további biztosítása érdekében arra is törvényi garanciát javasolnak, hogy az önkormányzatok az iparűzési adót elsőként a helyi tömegközlekedés finanszírozására kötelesek fordítani.