Háromszor akkora fizetést szavaztak meg maguknak a balliberális képviselők Zuglóban, mint amennyit a kormánypártiak kapnak

Vágólapra másolva!
Egy képviselői döntés eredményeképpen Zuglóban háromszor akkora fizetést vihetnek haza a balliberális képviselők, mint a kormánypártiak. Az MSZP-s Horváth Csaba által vezetett városrészben rekordfizetések születtek, a baloldali politikusok havi 540 ezer forintot kapnak munkájukért. Soroksáron más megoldást választott az ellenzék: a független polgármester, Bese Ferenc illetményét nem szavazták meg, gátolva ezzel a testületi munkát. Az Origo információi szerint az ellenzéki képviselők annyira nincsenek tisztában az önkormányzatiság szabályaival, hogy az alakuló ülésen nem tudtak különbséget tenni egyszerű és minősített többség között. 
Vágólapra másolva!

A Horváth Csaba (MSZP) által vezetett, ellenzéki többségű zuglói önkormányzat az illetményük rendkívül alacsonyan tartásával hozta megalázó helyzetbe a független és a fideszes képviselőket - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

Rekordfizetések Zuglóban

Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője arról beszélt a polgári napilapnak, hogy

  • a baloldali ellenzéki pártokhoz tartozó 15 képviselő kapta az összes tanácsnoki és bizottsági elnöki pozíciót, bruttó 540 ezer forintért;
  • mind a négy alpolgármester az ellenzéktől került ki, közel 900 ezres fizetésért;
  • velük szemben a független, illetve a fideszes képviselőknek mindössze havi bruttó 180 ezer forintot szavaztak meg;
  • "kistafírungozták a nullkilométeres baloldali képviselőket", például a három momentumos képviselő közül az egyik bizottsági elnök, másikuk tanácsnok, a harmadik pedig alpolgármester lett.
  • a 13 külsős bizottsági helyből a függetlenek egyáltalán nem kaptak, és a Fidesznek is mindössze egy jutott.

Az előző ciklushoz képest látványosan növekedtek a fizetések a zuglói képviselő-testületben, és amint látható, ennek haszonélvezői egyértelműen a balliberális politikusok. Egyébként a fix 540 ezer forintos juttatás kiugróan magasnak számít, egyetlen másik budapesti kerületben sem keresnek ennyit a képviselők.

Ez azt jelenti, hogy

a szocialista Horváth Csaba által vezetett városrészben rekordfizetést szavaztak meg maguknak a balliberális képviselők.

Mindezt úgy, hogy háromszoros a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb képviselői fizetések között.

Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester Forrás: Facebook

Soroksáron gátolták a munkát

A XXIII. kerületben más megoldást választott az ellenzék, mivel itt az erőviszonyok jóval kiegyenlítettebbek. Ennek oka, hogy Bese Ferenc polgármester inkább a Fidesz-KDNP-hez köthető, és a testületben a kormánypárti, és ellenzéki képviselők számát tekintve patthelyzet alakult ki, így az utóbbi csoport inkább a testületi munka akadályozására helyezte a hangsúlyt.

A múlt csütörtöki alakuló ülésen a független polgármester tartózkodott a saját illetménye szavazásánál, és az öt ellenzéki (köztük DK-s, momentumos és jobbikos) képviselő is ugyanezt tette, így patthelyzet alakult ki a testületben. Azzal indokolták lépésüket, hogy nem tárgyalták a képviselői juttatásokat, és nem akkor döntöttek a kerület korábbi vezetőjének a végkielégítéséről. Ez azért sántít, mert a városrészt 25 évig vezető Geiger Ferenc igennel szavazott Bese illetményére. A XXIII. kerületi önkormányzat működését jól ismerő forrásunk azt mondta az Origónak,

annyira amatőr a helyi ellenzék, hogy nem tudták, mi a különbség az egyszerű és a minősített többség között.

"Nincsenek tisztában az önkormányzatiság szabályaival, mégis gátolják a munkát" - fogalmazott.

A következő testületi ülésre várhatóan december 3-án kerül sor, ekkor lesz legközelebb alkalom feloldani a patthelyzetet.