Már esélytelen volt, hogy mindent állatot megmentsenek arról a pécsi horrortanyáról, ahol négy német juhászkutya tetemét és nyolc csontsovány kutyát találtak a kennelekben az állatmentők. A borzalmas körülmények ellenére a tenyésztőt eddig némi bírságon kívül semmivel sem sujtották a hatóságok, pedig többször is kint jártak, hogy ellenőrizzék.

"A helyszínen orrfacsaró bűz fogadott minket, a Nébih épp előttünk szállította el a nyolc kutyust a sintértelepre. Az egyik kennelben tornyokban állt a romlott hús, mellette pedig elporladt kutyatetemet találtunk. Sírva fakadtam tehetetlenségemben, hiszen volt ott ennivaló, a gazdájuk mégsem etette rendesen a kutyákat. Egy lerobbant, súlyos beteg, 16 kilós szívférges kutyát elhoztunk magunkkal, már gazdit is találtunk neki. Előbb mi kezdjük el a gyógyítását, amit majd az új gazdája folytat tovább" - mondta a Blikknek Kovács Violetta, a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítvány elnöke.

A Blikk beszélt a csontsoványra fogyott állatok gazdájával, aki egy neves tenyésztő, korábban versenyeken is részt vett bíróként. Így védekezett a lapnak: pedig kaptak azok eleget enni. Nem tudom, miért fogytak le annyira. A Nébih a telepemet nem tartotta alkalmasnak a kutyatartásra, ezért vitték el az állataimat. A kutyáim idősek voltak, emiatt pusztultak el. Nem vagyok állatkínzó, mégis sokan támadnak az interneten. Nem titok, rettegek az állatvédők bosszújától. Csak egy dolog biztos: soha többé nem lesz kutyám."

A sovány kutyákat állatorvos ellátta, jelenleg gyógyulnak. Ha felépültek, a Misina Állatvédő Egyesület szerető gazdákhoz örökbe adja őket.

A lap felidézte, ha valaki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Állatkínzásért a legsúlyosabb büntetést – egy év fogházat – egy lógyilkos kapta.