Titkolja Kálmán Olga fizetését és munkakörét Karácsony hivatala

Vágólapra másolva!
Kálmán Olga vasárnap bejelentette, hogy belép a Demokratikus Koalícióba (DK), és a jövőben Gy. Németh Erzsébet politikai főtanácsadójaként fog dolgozni. Utóbbival kapcsolatban semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra, ezért egy (egyébként baloldali) újságíró közérdekű adatigénylést nyújtott be a fővárosi önkormányzathoz azzal a céllal, hogy kiderüljön, mennyit fog keresni a bukott tévés politikusként. Bár Karácsony Gergely a kampányban a főváros által megkötött szerződések átláthatóságát ígérte, hivatala válaszra sem méltatta a hozzájuk forduló budapesti polgárt. Valamit nagyon titkolnak. 
Vágólapra másolva!

"A városnak nyitottan, átláthatóan és korrupciótól mentesen kell működnie, ahol minden közérdekű adat és szerződés nyilvános, könnyen hozzáférhető" - ez áll Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti programjában. A politikus júniusi kampánygyűlésén ígéretét kibontva azt mondta, megválasztása esetén biztosítaná a főváros által megkötött szerződések és közérdekű adatok átláthatóságát.

Nem biztosítják az átláthatóságot

A valóságban ez másképp alakult: Karácsony több mint egy hónapja van hivatalban, ennek ellenére a főváros hivatalos honlapján még mindig elérhetetlenek a főpolgármester-helyettesek életrajzai, és a képviselők vagyonnyilatkozatai. Nemcsak ezen területen van komoly probléma a budpesti önkormányzat átláthatóságával: Kálmán Olga politikai megbízatása körül is nagy a titkolózás. Mint ismert, a folyamatosan függetlenséget hazudó, bukott tévés Gyurcsány Ferenc pártelnök társaságában jelentette be, hogy belép a Demokratikus Koalícióba, és a jövőben Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mellett fog politikai főtanácsadóként dolgozni. A bejelentés számos kérdést felvet, de talán ezek a legizgalmasabbak:

  1. Pontosan mennyibe fog kerülni Kálmán Olga foglalkoztatása a főváros költségvetésének, illetve a budapestieknek?
  2. Pontosan milyen feladatkörben fog dolgozni a DK-s politikus?
  3. Milyen szerződés keretében foglalkoztatják a médiából kikopott egykori tévést?

Cs. Kádár Péter újságíró, egykori rádiós is ezeket szerette volna megtudni, ezért több körben is próbálkozott a Karácsony vezette hivatalnál. Először telefonon ide-oda küldözgették, majd sikerült beszélnie dr. Molnár Katalinnal, a főjegyzői iroda főjegyzőjével, aki azt mondta neki, hogy a fővárosi önkormányzattól fog kapni egy elérhetőséget. Mivel erre nem került sor, egy nyílt levelet tett közzé közösségi oldalán, amelyben azt írta, arról szeretne információt kapni a hivataltól, hogy Kálmán Olgát mekkora összegért foglalkoztatják. Hozzátette, ha már úgyis kért valamit, akkor egyúttal szeretné kikérni a politikai főtanácsadó megbízási szerződését, amiből "kiderül, mi az ő feladata, hogyan ellenőrzik, hogy jól végezte-e a dolgát." Egyelőre nincs hír arról, hogy a fővárosi önkormányzat eleget tett volna az adatigénylésnek, magyarán a

Karácsony által vezetett hivatal gyanúsan titkolózik Kálmán Olga megbízásáról.

Teszi mindezt annak ellenére, hogy jogszabály szerint kötelessége lenne kiadnia a kért adatokat.

Cs. Kádár nem hagyta annyiban a dolgot, legújabb posztjában részletesen ismertette, hogy budapesti polgárként milyen jogai vannak. "Közérdekű adatot bárki kérhet. Az tehát, hogy az adatkérő kicsoda, hogyan merészel adatot kérni, nem lehet mérlegelés tárgya, ha az illető magyar állampolgár." - írta többek között.

Kérdéseket tettünk fel a hivatalnak

Kálmán Olga - Gyurcsányék bejelentésekor ez hangzott el - a kultúrával kíván foglalkozni. Azon kívül, hogy rögtön oda kell adni egy színházat Alföldi Róbertnek, nyilvánvalóan nem gondol túl sok mindent a kultúráról. Persze, nehéz megmondani, hogy mi a rosszabb: ha munka nélkül fog közpénzt kapni egy bukott tévés Karácsonyéktól, vagy ha eggyel több dilettáns balliberális fél-politikus fog nyilvánosan elmélkedni mondjuk irodalomtörténeti kérdésekről.

A kép Kálmán Olga Facebook-oldaláról van. Forrás: Facebook

Mi is elküldtük kérdéseinket Karácsony Gergely hivatalának, ezekre keressük a választ:

  1. Pontosan mennyibe fog kerülni Kálmán Olga foglalkoztatása a főváros költségvetésének, illetve a budapestieknek?
  2. Pontosan milyen feladatkörben dolgozik a DK-s politikus?
  3. Milyen szerződés keretében foglalkoztatják a DK-s politikust?

Eddig nem válaszoltak, ha megteszik, frissítjük a cikket.