A Népstadion - túl a sporton

2019.11.15. 12:54

1993, Jean-Michel Jarre

A lyoni születésű francia zeneszerző, zenész európai koncertsorozata részeként lépett fel a Népstadionban, a Chronologie című albumát mutatta be. Jean-Michel Jarre már akkor több tízmillió eladott lemezzel büszkélkedhetett. Jarre a világ legkorszerűbb computertechnikáját vonultatta fel, a színpad 100x50 méteres volt. Mindössze 10 előadásból álló világturnéjának egyik előadása volt a budapesti, amire a művész napi 12-16 órai gyakorlással készült. A Magyar Nemzet beharangozója szerint debütált a koncerten egy új hangszer, amit Jarre készített. Első, 1993-as magyarországi koncertje óta többször is fellépett már hazánkban.

Omega

Az egyik legrégebbi, ma is aktív zenekar többször is fellépett már a Népstadionban, illetve az átnevezés után a Puskás Ferenc Stadionban is. Először 1994-ben hetvenezer néző előtt, mely a hatalmas vihar miatt is emlékezetes marad. A nyitó Gammapolis alatt cikáztak a villámok, a mennydörgés időnként elnyomta a zenét, a zenekar tagjait az elektromos hangszerek miatt az áramütés fenyegette. Még felvételről nézve is hátborzongató az élmény:

A koncerten fellépett két exomegás is, Presser Gábor és Somló Tamás személyében, a sztárvendég a német Scorpions zenekar volt. Ezt a koncertet két blokkban adták ki, a Vizesblokkot csak cd-lemezen, a Szárazblokkot már VHS-en és DVD-n is.

Második népstadionbeli, 1999-es koncertjük előzenekara az Omega tehetségkutató versenyének első három helyezettje volt, valamint a 30. jubileumát ünneplő P. Mobil Vikidál Gyulával és Deák Bill Gyulával. Szintén közreműködtek régi tagok, ezúttal az egykori kiváló dobos, Laux József is.  A koncert megkapta az „Év könnyűzenei produkciója" elismerést. A koncertet DVD-n és VHS-en is kiadták.

Harmadik alkalommal a Metro és az Illés együttessel a Szuperkoncert elnevezésű rendezvény keretében léptek fel 2001. június 2-án. A közhiedelemmel ellentétben nem először álltak egy színpadon, de utoljára.

A Sportcsarnok leégése után vetődött fel egy jótékonysági koncert megrendezése a három együttes részvételével, az újjáépítés támogatására. Erre végül nem került sor, ugyanis az állam vállalta az új sportaréna költségeit. A hármas koncert ötletét azonban nem vetették el a szervezők, és a tervezett produkciót – hatalmas érdeklődés közepette – megtartották. Mindegyik zenekar 50-50 percet játszott, majd a koncert végén valamennyien együtt zenéltek, mindhárom zenekartól játszva számokat. 

Az Omega 2004-ben lépett fel utoljára a Puskás Ferenc Stadionban.

1995, Hungária

A Hungária Rock 'n Roll együttes a hatvanas évek végétől a nyolcvanas évek elejéig volt aktív, 1968-ban megnyerték a Ki mit tud? tehetségkutató vetélkedőt.

1995-ben új lemezt adtak ki Ébredj fel Rockandrollia címmel, és még ugyanebben az évben a Népstadionban léptek fel. 105 ezer embert limbóztattak meg, más magyar zenekarnak azóta sem sikerült ekkora tömeget megmozgatnia. Micsoda buli címmel adták ki cd-lemezen a koncertet. 

1995, The Rolling Stones

A Rolling Stones először 1995. augusztus 8-án lépett fel a Népstadionban, a Voodoo Lounge turné keretében, a nézőszám nagyjából 80 ezerre volt tehető. A zenekar Prágából érkezett Budapestre saját Boeing 727-esével. Előzenekarként Takáts Tamás és Hobo is fellépett, valamint az ír-brit Strong együttes is. Az eseményt nagyon komoly biztonsági intézkedések előzték meg a kapuknál. A színpad 170 tonna acél és alumínium felhasználásával épült fel, legmagasabb pontja - egy hatalmas kobrát formázó acélszerkezet - 28 méterre volt a földszinttől. Nem maradt el természetesen a modern fény- és pirotechnika, valamint a tűzijáték sem, nem beszélve az 1,5 millió wattos hangrendszerről.

A zenekar 2007-ben is fellépett az akkor már Puskás Ferenc Stadionban. Az ekkor már 64 éves Mick Jagger végigfutotta az egész koncertet, és még magyarul is próbált kedveskedni a közönségnek, olyan szövegekkel, mint a „Hello, Madiarország!" és a „Szia, Budapeszt!", valamint a „még mindig szépek vagytok"-kal mindenkit levett a lábáról, utalva a '95-ös koncertjükre.

A Rolling Stones a 2007-es budapesti koncertjük alkalmávalForrás: AFP/Str

A Rolling Stones mindkét koncerten az összes aktuális nagy slágerét eljátszotta, elképesztő látvánnyal, volt, hogy óriási lángcsóvák csaptak ki a díszletből, de hatalmas durranásokkal a tűzijáték sem maradt el.

1996, Michael Jackson

Michael Jackson 1996-os szeptemberi koncertje is a legemlékezetesebb koncertek közé tartozik. Néhány hónappal korábban már járt Budapesten - akkor már mindenki tudta, hogy szeptemberben fellép a Népstadionban. Előzenekarként a Hip Hop Boyz és D.J. Bobo produkcióját élvezhették a nézők. Majd amikor már mindenki azt gondolta, hogy most már a pop királya lép színpadra, perceken keresztül tartó űrszáguldás után lépett csak ki egy űrjárműből, hogy aztán adjon egy két és fél órás koncertet. A 100 ezer rajongónak bizonyára örök emlék maradt a koncert a szokatlanul hideg szeptemberi idő ellenére.

2000, Michael Flatley

Michael Flatley, az ír származású amerikai táncos 2000. július 19-én lépett fel a Népstadionban, a show a Feet of Flames nevet viselte.

Flatley 1994-ben hívta fel magára a figyelmet az Eurovíziós Dalfesztiválon. Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is, mint a világ leggyorsabb lábú táncosa.

A budapesti koncertjén is varázsolt a több tízezres közönség előtt. A látványtechnika is hibátlanul működött: lobbanó tüzek, hirtelen feltáruló hatalmas kapu, gőz- és színes fényfürdőből előbukkanó táncosok, mind-mind a kellő hatással, a megfelelő pillanatban - írta a Magyar Nemzet két nappal a koncert után. Michael Flatley-t és társulatát háromszor tapsolta vissza a magyar közönség.

2006, Robbie Willams

A Take That zenekarban ismertté vált, majd szólókarrierbe kezdett brit énekes-dalszerző, Robbie Willams 2006. július 19-én a Puskás Ferenc Stadionban lépett fel. Williams Intensive Care című albumát népszerűsítő turnéja keretében érkezett Budapestre. A pop nagyágyúja kiemelkedő színpadi díszlettel és profi műsorral kápráztatta el a közönséget. A legmodernebb fény- és hangtechnikát hatvan kamionnal szállították Budapestre.Hatvanezer ember előtt kétórás koncertet adott az egyébként folyamatosan drog- és alkoholproblémákkal küzdő zenész. A koncertsorozatnak a budapesti volt az egyetlen közép-európai helyszíne.

2007, George Michael

George Michael, az azóta meghalt görög származású brit popénekes május 23-án lépett fel a Puskás Ferenc Stadionban. A kétszeres Grammy-díjas énekes-dalszerző akkor adott először és utoljára koncertet Magyarországon. A popsztár a 25 Live című, negyedszázados pályafutását összefoglaló turnéja keretében érkezett Budapestre. Csapatával Budapesten avatták fel azt az új fejlesztésű, 45 méter széles multimédiás pódiumot, amelyhez egy óriási, félkör alakú, a focipálya feléig benyúló kifutórendszer is kapcsolódott.